Національна рада жінок України 5 липня 2015 року організувала в Укрінформі круглий стіл на тему «Лінгвоцид як важливий компонент геноциду – зброя для цілеспрямованого знищення народу України».

В обговоренні трьох підтем, присвячених питанням русифікації українців в Російській імперії та Радянському Союзі, визнанню лінгвоциду української мови і русифікації українців кримінальним злочином проти народу України, впровадженню механізму реабілітації українського слова як фундаменту творення українського світу взяли участь відомі поети, письменники, учені, політичні діячі, дослідники і прихильники виконання законодавства стосовно української мови як державної, Іван Драч, Павло Мовчан, Павло Гриценко, Іван Ющук, Тарас Марусяк, Галина Яблонська, Юрій Гнаткевич, Віктор Кубайчук, Володимир Василенко, Богдан Галайко, Юрій Сиротюк, Жанна Бондарук, Зоя Ружин, Олександр Божко, Марія Савченко (мати Надії Савченко) та інші.

Йшлося, що українська мова зазнавала всіляких утисків збоку сусідньої держави, починаючи з 16-го століття. Є численні документальні підтвердження цього. Низка фактів свідчить про продовження так званого лінгвоциду української мови і тепер. Не зважаючи на те, що закон Ківалова-Колесниченка вже ухвалений Верховною Радою, він досі не підписаний Президентом. Не розглядає подання стосовно цього й Конституційний Суд України.

Має місце порушення закону про державну мову народними депутатами, працівниками органів влади, багатьма посадовими особами, засобами масової інформації, в закладах освіти та вищої школи.

Національна рада жінок порушені на круглому столі питання винесе на широке обговорення громадськості, проведе як продовження круглого столу розмову на міжнародній конференції у серпні, на брифінгу в ООН - у вересні-жовтні, на сесії Міжнародної ради жінок - у листопаді, що проходитимуть у 2016 році, внесе пропозицію про оголошення всесвітньої акції «За рідну мову» до резолюції Міжнародної ради жінок та на засіданнях ООН у 2017 році.

Рада жінок має намір подати документи у відповідні українські та міжнародні організації щодо визнання лінгвоциду як злочину перед українським народом.

На запитання про таку постановку питання відповів голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, президент Університету сучасних знань Василь Іванович Кушерець:

- Відомо набагато більше сотні документів Росії, Радянського Союзу, Російської Федерації, що свідчать про знищення, заборону української мови, водночас запровадження російської мови. Осіб, які розмовляли українською мовою і боролися за її поширення садили в тюрми, навіть розстрілювали. І це підтверджують непоодинокі факти. Звичайно, що це злочин і називається він лінгвоцид. Прикро, що він триває й досі, до того ж за підтримки окремих представників органів влади.

Товариство «Знання» України питанням української мови надає особливого значення. Щорічно в Товаристві, Університеті сучасних знань, структурах на місцях проводяться дні української мови та писемності, постійно читаються лекції про українську мову, її походження, історію, українську писемність, проводяться дискусії, тема мови висвітлюєт ься у виданнях Товариства.

Обговорення теми лінгвоциду в сучасній обстановці досить важливе. Вочевидь, не завадить і підтримка міжнародних організацій. Така моя думка.

Прес-служба Товариства «Знання» України.

5.07.2016 р.