Вчені виявили на гірському хребті Середній Атлас в Марокко останки найдавнішого динозавра. За даними палеонтологів, стегозавр, якому належать ці останки, жив на Землі 168 мільйонів років тому.

Наголошується, що це перший стегозавр, останки якого були знайдені в Північній Африці. Стегозаври були широко поширені в Північній Америці, Азії і Європі.

Група вчених під керівництвом палеонтолога Сюзанни Майдмент назвала новий вид стегозавра Adratiklit boulahfa, що в перекладі з берберської мови означає "гірська ящірка". "Відкриття Adratiklit boulahfa особливо дивне, оскільки знайдені останки належать до другої епохи юрського періоду - Середнього юра. Більшість знайдених останків стегозаврів відносяться до значно більш пізніх епох. Тому цей найдавніший з відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів", - говорить Майдмент.

Динозавр, останки якого були знайдені в Марокко, імовірно належав до роду Dacentrurus - великих птицетазових динозаврів з сімейства Stegosauridae. "Однак це не обов'язково говорить про те, що стегозаври не були поширені на території Гондвани. Це може означати, що на території давньої Гондвани просто менше проводилося розкопок", - пояснює палеонтолог. Як вважається, стегозаври жили з початку нижнєюрської епохи до кінця крейдяного періоду (182,7 - 66 мільйонів років тому).

Як повідомляв УНІАН, під час розкопок у Франції вчені знайшли стегнову кістку надзвичайно величезного динозавра. Вона розміром з людину і важить близько 508 кілограмів. Цілком ймовірно, що за життя істота була понад 30 метрів заввишки («Наука і техніка», УНІАН: https://www.unian.ua/science/10658823-znaydeni-reshtki-naydavnishogo-dinozavra.html, 21.08.2019).