27 січня 1907 року народився відомий український біохімік, член-кореспондент АН СРСР Кретович Вацлав Леонович. Вацлав Леонович розробив методи поліпшення якості хліба. Створив низку праць, присвячених біохімії та зернознавству. Лауреат державної премії СРСР та премії О.Баха. Почесний доктор Берлінського університету ім. О. Гумбольдта.
Навчався в Московському державному університеті на біологічному факультеті за спеціальністю «біохімія рослин». Працював в інституті біохімії АН СРСР.
Продовжуючи досліди з вивчення рослинних білків, учений спільно з іншими дослідниками вперше довів надзвичайно важливу роль водневих зв'язків у формуванні структури і фізичних властивостей білкового комплексу клейковини, що є визначальним чинником підвищення якості зерна. Під його керівництвом було підготовлено і захищено понад 100 кандидатських і докторських дисертацій. Вчений підготував ряд підручників і навчальних посібників для вищої школи. У 1972 р. Дослідницьки центр з вивчення зерна і хліба у ФРН присудив В.Кретовичу медаль імені видатного німецького вченого професора М. Неймана. У 1992 р. Кретовича обрано почесним доктором Познанського університету ім. А. Міцкевича. Помер Вацлав Кретович 17 лютого 1993 року.