У Данії є Інститут дослідження щастя. За Європейським соціальним анкетуванням, данці є найщасливішими в Європі людьми. І допомагає їм бути щасливими хюге. Клімат у цій країн суворий, світла мало, більше холодних днів аніж порівняно теплих. Допомагає бути щасливими людям Данії хюге.

У світовому бестселері «Маленька книга ХЮГЕ. Як жити добре по-данськи» пишеться про це так : «Хюге – це щось радше за атмосферу та досвід, аніж про речі. Це і про перебування з людьми, яких ми любимо, і про відчуття дому, і про те, коли почуваєшся в безпеці, захищеним від цілого світу, ніби в мушлі, тож можеш послабити всі свої захисні механізми. Хюге може стати нескінченна бесіда про малозначні (або й видатні) речі, чи навпаки – насолода від чиєїсь мовчазної присутності, а чи просто можливість побути самим собою за чашкою чаю».

Данці використовують найбільшу кількість свічок на душу населення в світі. Вони їх запалюють при будь-якій нагоді і тішаться їхніми теплими променями. Дослівно перекласти хюге на інші мови майже неможливо. Це й вітання, й затишна атмосфера спілкування, це зустріч та багато іншого.

Данці вважають, що хюге практикують тільки люди цієї країни. Тим часом про феномен хюге дізнається все більше людей світу. Книга Міка Вікінга «Хюге» вже перекладена на майже 20 мов світу, в тому числі й українською. Видав її в перекладі Катерини Бабкіної з англійської Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля».

Наприкінці своєї книги автор зазначає: «Якщо повернутися до щастя та хюге, я думаю, однією з найцікавіших знахідок останніх років є така: позитивні емоції у вимірі задоволення життям важать для загального добробуту більше, ніж брак негативних емоцій (хоча і ті є дуже значущі, згідно зі Всесвітнім звітом про щастя)».

Нехай хюге, ця справді данська досить мудра народна наука жити щасливо і радіти при свічках , шириться по всьому світу. Це світові потрібно, бо насправді в ньому щастя ще не вистачає.