Вчені доводять, що можливо призупинити процес старіння, просто вживаючи правильні продукти, які забезпечать енергією та дозволять підтримувати вагу в нормі. Щоразу, коли ми додаємо до наших звичних страв спеції та прянощі, їх смак змінюється. На калорійність це не впливає, а на колір та аромат – так. Збільшується вміст вітамінів, а почасти й лікувальні властивості, адже прянощі та спеції вміщують антиоксиданти, мінерали та полівітаміни. Прянощі та спеції багаті на поживні речовини, тому вони впливають на метаболізм, деякі створюють відчуття ситності, тому ми їмо менше.
Дослідження, проведені в Нідерландському університеті, показали, що, додаючи половину чайної ложки червоного перцю в салат, скорочується споживання калорій на 10-16 %. Те, що прянощі та спеції мають цілющі властивості, з спокусливою періодичністю підтверджують різні дослідження.
Наприклад, у 2003 році проводилися обстеження групи хворих на діабет 2 типу з 60 осіб. За результатами досліджень, що проводилися протягом шести тижнів, щоденне споживання всього двох чайних ложок кориці сприяло зниженню в крові цукру, жирів та холестерину. Можливо тому, що інсулін відіграє основну роль у регулюванні жирів.
Як і всі натуральні продукти, більшість прянощів найбільш корисні свіжими. Вони вміщують більше оксидантів аніж фрукти та овочі. Наприклад, в орегано у 42 рази більше антиоксидантів, ніж у яблука, в 30 разів більше, ніж у картоплі, у 12 разів більше, ніж у апельсині, і в 4 рази більше, ніж у чорниці! Одна столова ложка свіжого орегано вміщує стільки ж антиоксидантів, як одне середнє яблуко. Вибір аромату відповідно із смаком додасть задоволення і принесе користь вашому здоров’ю. Що може бути простіше та приємніше?
Давно відомий терапевтичний ефект свіжих листків м’яти. Цю рослину використовували при лікуванні шлунковокишкового тракту. Дослідження показали, що масло м’яти перечної може бути корисним при лікуванні синдрому подразненого шлунку. Інші лікувальні властивості: може захищати від раку, пригнічує ріст бактерій і грибків, зменшує симптоми алергії та астми.
Особливе місце серед прянощів посідає гвоздика. Її аромат є прекрасним доповненням до багатьох страв. Серед лікувальних властивостей гвоздики найвідомішим є її здатність полегшувати зубний біль та оздоровлювати ясна, а також протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості. Вона застосовується при лікуванні респіраторних захворювань, бронхіті та астмі; полегшує м’язові болі при артриті та ревматизмі; ліквідовує кишкових паразитів, грuбки та бактерії; сприяє творчому мисленню та концентрації уваги.
Ефективна для зниження цукру в крові кориця. Вона знижує рівень цукру в крові, діючи на деяких рівнях, сповільнюючи опороження кишечника, попереджуючи різке збільшення рівня цукру в крові після їжі, і підвищує ефективність інсуліну, забезпечує антиоксидантний захист. Дослідники довели, що кориця може відігравати роль інсуліну в лікуванні цукрового діабету 2 типу. Ще кориця поліпшує травлення, знімає болі і скованість м’язів у суглобах, зліквідовує менструальний дискомфорт, розчиняє кров, стимулює кровообіг, полегшує артрит, допомагає попередити інфекції сечових шляхів, карієс зубів та болі в яснах, бореться з кишковою паличкою та іншими бактеріями.
Мускатний горіх – інша спеція, яка має масу цілющих властивостей, що їх підтверджують наукові дослідженя. При останніх дослідженнях доведено, що екстракт мускатного горіха спричиняє такий же ефект, як відомі антидепресанти іміпрамін та флуоксетин. Цей горіх може допомогти при лікуванні м’язових спазмів, нудоті та поносі, нестравності кишечника, болях в суглобах, підвищенні артеріального тиску, чоловічого безпліддя та імпотенції. Він поліпшує концентрацію і збільшує циркуляцію крові, снижує холестерин. Масло мускатного горіха допомагає при зубному болі.
Проте мускатний горіх може бути небезпечним при досить великих дозах, спричинити побічні ефекти, такі як нудота, галюцинації, набряки та шок.
Сильний аромат та ефект термогенезу властиве імбіру. Його корисні лікувальні властивості допомагають при нудоті, закачуванні, ранковому недомаганні та інших розладах кишечника. Він має протизапальні властивості, ліквідовує гозоутворення, розслабляє та заспокоює кишковий тракт, діє\ як антиоксидант, знімає запаморочення, оздоровлює імунну систему, захищає від бактерій та грибків, є жовчогінним засобом, лікує серцево-судинні захворювання.
Відомі антиоксидантні, протизапальні та антиканцерогенні властивості куркуміну – речовини, що міститься в куркумі та каррі, досліджувалися в різних частинах світу. За даними дослідників із Техаського університету, куркумін блокує різного роду меланоми та інші ракові захворювання.
Чи можуть спеції замінити лікарів?
Хоча багато позитивних ефектів, які мають місце при вживанні прянощів, треба пам’ятати, що їх не потрібно використовувати як заміну ліків при проблемах із здоров’ям. Мати хороше здоров’я можливо лише через усунення основних причин захворювання, в комплексі зі здоровим харчуванням та способом життя. Проте, корисні властивоості спецій можна використовувати на благо свого здоров’я, додаючи аромат та цілющі властивості рослин (за матеріалами: http://subscribe.ru//archive/home.health.rushealth/201601/31170052.html, 31-01-2016).