Всеукраїнська громадська організація Товариство «Знання» України продовжує втілювати план заходів, присвячених 300-літтю від дня народження Г.С. Сковороди. 2 червня в Товаристві «Знання» України відбулася Он лайн – конференція на тему: «Істинне щастя всередині нас…», яку можна побачити на сайті нашого Товариства та Університету сучасних знань. Пропоную Вам вступне слово на її відкритті.

З того часу, коли росія розпочала агресивну війну проти України, нам важливо не лише розуміти сатанинське коріння рашизму, а й планетарне усвідомлення можливого Армагеддону та місії захисту від нього Україною.

Піднебесна нині бачить Україну як своєрідне серце світу. Воно надійно та ритмічно в теперішній час б’ється заради спасіння всього людства.

Григорій Сковорода одним із перших розглядав філософію серця, що є характерною для української думки. Для нього поняття серця було основним осереддям духовного життя, що нуртує у людському серці. Філософ серце розумів не лише як один із анатомічних органів, а як символ зв’язку індивідуального буття з соціальним, що відповідає на питання: задля чого все це? Відповідь мислителя була – задля єдності всіх частин життя, що зберігає від саморозпаду духу народу. Без цього світ безсильний, як робот без внутрішнього «механічного серця» – інформаційно-технічного агрегату. У концепції «філософії серця» Сковороди його релігійний наратив спрямований у бік духовного антропологічного компоненту, де поняття «серця» повязане із свободою вибору людини, якій потрібно бути у стосунках, де вона розквітає, не почувається самотньою, сумною і безсилою.

Як мислитель та філософ, Григорій Сковорода нині актуальний як ніколи. Його думки, поняття, категорії тощо допомагають людству чітко долати часто-густо непроявлені для розуміння інформаційні потоки, адекватно усвідомлювати існуючу реальність. Адже, крім фізичного кровопролиття росією розгорнута потужна інформаційна війна, яка розповсюджує відкриту брехню, фальшиві данні, викривлену та перекручену віртуальну реальність. Споживачі ж цієї інсинуації, як правило, стають не лише «кравцями» дезінформації, а й істотами її втілення в дію. Нинішня війна показала ефективність цієї облудної дезінформації, адже багато ще росіян підтримують цю війну, а деякі із них довели, що готові йти на смерть через банальну брехню, в яку вони повірили. Для комплексного розуміння сучасних проблем ми все частіше звертаємося до мудрості Сковороди.

Григорій Сковорода – один із перших філософів світу, який для визначення цільного знання, застосував метод замісів граничних категорій таких, як істина і щастя, розуміння переваги духу над забаганками тіла, свобода і щастя, духовність та наука, святість і дихання добра, свобода і нове світосприйняття, радість сердечна та істина, символи Біблії як спосіб щасливого життя, «пресвітла істина нев’янучого щастя» тощо. У період війни, яку нам нав’язала росія, українці, звичайно, більше відчувають щастя, як відсутність нещастя. Але все частіше і частіше використовують поняття «серце», щоб описати місце наших радостей і страждань, тривоги і гармонії, смутку і втіхи. Саме тоді ми ще більше єднаємося один з одним, відчуваємо не лише серцебиття людини поруч, а й ритми абсолютної істини, яку ми називаємо Богом. Так ми знаходимо щастя не лише у серці людському, а й в мирній злагоді з навколишнім світом, у гармонії душі і тіла, в пізнанні самого себе, у вірному виборі «сродної праці». Це і є шлях ( не легкий) до істини. І тоді кожен, як Ісус, може сказати: «Я є життя і шлях, і істина». Григорій Сковорода закликає до цього словами: «Дерзни бути щасливим!» Додамо: «Навіть у часи війни, на шляху до перемоги»!

Василь КУШЕРЕЦЬ