У Муніципальній галереї мистецтв Києва відкрилася дивовижна виставка творів народного художника України Василя Забашти та його родини. Цю унікальну виставку зініціював учень митця, народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук, давній друг Товариства «Знання» України.

73094354 2638178209553753 5182747240925495296 n«Це великий і мудрий учитель, - розповідає Валерій Франчук. У 93 роки він самостійно організовував свою виставку! А скільком художникам дав благословення. Свого часу він благословив і мене. Саме в таких людей міць нашої України: вони живлять кров нації, пророщують зерно на неосяжній ниві нашої давньої культури. Митець за життя закликав любити Україну, а молодим художникам не полишати у творах образ України, бо вона така різна і така прекрасна».

Василь Забашта пішов із життя три роки тому на 97-у році життя. Довгожитель був молодшим у своїй родині з одинадцяти дітей! Митцю довелося пережити радянсько-фінську війну та Другу світову. Закінчивши Харківський художній інститут. Став прекрасним живописцем. Світ кольорів, кажуть, почав сприймати ще на руках у матері. Малював всюди, де прийдеться: на стінах хати, повітки, стовбурах дерев, парканах. Замість олівця – вугілля з печі.

Він учасник Всеукраїнських та зарубіжних виставок. У складі першої творчої групи художників побував у Китаї.

Про нього на виставці по черзі згадують і розповідають друзі, прихильники й шанувальники митця.

Серед гостей був і Голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець. Він із задоволенням оглянув виставку, поділився враженням.

Фото і текст Людмили ЧЕЧЕЛЬ