siny soncya

Син Сонця. Так у Товаристві «Знання» України називали Клима Івановича Чурюмова за його виняткову людяність, світлий розум, доброчесність та багато інших чеснот завжди зорієнтованих на чутливість до потреб і запитів інших та подвижництво в науці. Саме через це Товариство «Знання» України наполегливо просувало його в академіки НАН України як відомого вченого і директора нашого Київського планетарію. Власне, за нашим поданням він і був обраний.

Уже кілька років у Товаристві «Знання» України 19 лютого присвячується світлій пам’яті визначного вченого, члена-кореспондента НАН України, доктора фізико-математичних наук, професора, дійсного члена Нью-Йоркської академії наук, директора Київського планетарію (2004-2015 рр.). В його біографії було багато цінних відкриттів, які зафіксовані більше як в 1000 наукових роботах, але всьому світу він став відомим з відкриттям комети Чурюмова-Герасименко. Саме ця комета привернула увагу всього людства в кінці другого – на початку третього тисячоліття. До цього, ще в роки зародження космічної ери (1957 р.), коли був запущений перший штучний супутник Землі, з’являються сенсаційні наукові матеріали, які обґрунтовували гіпотезу про те, що в Сонячній системі колись було не дев’ять планет, а десять. І десята планета, яку називали Фаетон з невідомих причин розірвалася, неначе величезна бомба, на окремі космічні уламки, зберігши спочатку ту ж орбіту, що мала гіпотетична десята планета Сонячної системи.

Пізніше, під впливом збурень Юпітера уламки трансформувалися у комети сімейства Юпітера.

Серед мільйонів таких комет і була вибрана Європейським космічним агентством саме комета Чурюмова-Герасименко для здійснення космічного проекту «Розета», який передбачав дослідити ядро комети, здійснивши посадку модуля Філи на неї. Політ до комети тривав більше 10 років.

Багато нового принесло вивчення комети Чурюмова-Герасименко. Крім наукового значення, місія мала й величезне практичне значення. Головне з них – пов’язане з подальшою роботизацією космосу. Адже земна людина ще не скоро може бути на довго (десятки років) відряджена на інші планети, бо не вміємо ще захищатися від високої радіації в космосі. Місія «Розетта» показала, що людство здатне посилати при необхідності роботів, які будуть виконувати необхідні завдання не гірше за людей. Особливо тоді, коли доведеться захищатися від небезпеч 24ного зіткнення нашої планети з кометами чи астероїдами. Космічні катастрофи не така вже рідкість у Всесвіті. Якраз місія «Розетта» дала надію на здатність людського розуму упереджувати ці космічні катастрофи.

Але одночасно комета Чурюмова-Герасименко стала символом застереження розумного світу від самознищення.

Про це наголошував у своїх лекціях, зокрема на філософському факультеті Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка видатний астроном, професор С.К. Всехсвятський, наунковий керівник К.І. Чурюмова при підготовці його кандидатської дисертації. Він підтримував і неодноразово нам наголошував на гіпотезі про десяту планету Сонячної системи та причини її загибелі.

Пізніше, після вибуху Чорнобиля, тему загибелі планети підняла видатна людина нашого часу, Герой України, письменник, філософ, громадський діяч, засновник Гельсінської групи в Україні М.Д. Руденко у своєму науково-фантастичному романі «Син Сонця - Фаетон» та в статті «Слідами космічної катастрофи», які здобули широке визнання не лише в Україні, а й за її межами.

Він підняв тему гострого відчуття відповідальності людства та кожної окремої людини за долю матеріального світу. Пізнаючи закони матеріального світу., розумний світ, сприяє безкінечним його перетворенням.

Важливо, щоб діяльний розум земного людства не допустив атомної катастрофи, яка лежить в основі гіпотези про загибель десятої планети Сонячної системи – Фаетон.

Нині людство досягло такого стану, коли суб’єктивні відцентровані сили навіть однієї людини зможуть перевершити доцентрові природні сили.

Світ ще не оговтався від некрофільних слів Путіна, який по суті є поганяйлом Росії з маніакальною претензією стати поганяйлом всього світу. Це стало зрозумілим після висловленого публічно його задуму , зміст якого зводиться до того, що йому не потрібний цей світ якщо на ньому нема його Російського царства. Мовляв, ми попадемо в рай, а вони (?!) нехай здохнуть (?!).

Нині цей діяч, таким публічним висловлюванням зафіксував себе в чорному списку безумців, відрижок людської історії, в одній компанії з Нероном, Дракулою, Гітлером, Сталіним, який знищив українців не менше ніж Гітлер та йому подібні, кожен з яких намагався заперечити увесь світ і стати його владикою.

З 28 січня по 1 лютого цього року в Товаристві «Знання» України проходив тиждень вшанування пам’яті славного українця, першого астронавта і космонавта держави Україна Л. К.Каденюка, який у свій час неодноразово наголошував, що лише з космосу видно, яка наша планета Земля мала і незахищена від темних сил. Якщо їх не побороти, нам не уникнути вселенських трагедій. Людство закликають подолати їх справжні сини Сонця: К.І. Чурюмов, С.К. Всесвятський, Л.К. Каденюк, М.Д. Руденко та інші, які перебувають в царстві небесному, але ми відчуваємо їх завжди поряд. Це наші утішителі, які володіли духом істини, «яка все єси і все наповнює».

Важливо, щоб дух істини, який виражали і виражають Сини Сонця неспинно наповнював душі сучасних українців. Це і є чи не основним завданням державних та громадських інституцій в справі розвитку нашого народу.

Василь КУШЕРЕЦЬ, голова правління Товариства "Знання" України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.