7 лютого в УНІАН відбулася прес-конференція на тему «Підсумки проведення загальнонаціонального тижня пам’яті першого космонавта України Леоніда Каденюка. 

– Великий внесок у розбудову держави та підняття авторитету України в світі зробив Перший космонавт України, Герой України Леонід Каденюк, – сказав відкриваючи прес-конференцію Едуард Кузнєцов, радник голови Державного космічного агентства України. – Різноманітні заходи відбувалися на батьківщині космонавта, в Чернівцях, Києві.

Ця особистість є взірцем патріотизму та любові до своєї Батьківщини, людності та небайдужості до суспільних проблем. На знак великої подяки за те, що зробив космонавт для країни, ГО «Рада з екологічної безпеки», ГО УМАКО «Сузір’я», Державне космічне агентство України створили відзнаку «Зірка Леоніда Каденюка». Великий і масштабний захід ми провели, відкриваючи тиждень пам’яті у Київському планетарії спільно з Товариством «Знання» України.IMG 20190207 113105

За словами секретаря ГО «Рада з екологічної безпеки» Валерія Цибуха, першого українського космонавта шанують земляки. У вересні минулого року аеропорту «Чернівці» присвоїли ім’я Леоніда Каденюка, а також відкрили Музей космосу імені Каденюка.

Голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець сказав: «Леонід Каденюк для мене – це ідеальний тип українця. Сьогодні його ім’я всі знають. Він надихає нас на добрі вчинки. 36 років Леонід Каденюк йшов до своєї мети. Це яскравий приклад того, що мрії здійснюються! А ще ми знаємо цю людину і через його великі успіхи в науці і просвітництві. У планетарії він був повноправним господарем. У нас визріває думка – назвати його іменем планетарій. Упродовж тижня у товаристві виступали лектори, зокрема побратими Леоніда Каденюка».

Голова ГО УМАКО «Сузір’я» Олег Петров доречно згадав той факт, що Леонід Каденюк брав у Космос «Кобзар» Тараса Шевченка, а потім довго обмірковував, де залишити цю пам’ятну книгу. Порадившись з друзями, передав «Кобзар» у Канівський музей на Чернечій горі.

«На могилі Леоніда Каденюка ми плануємо встановити великий пам’ятник у вигляді ракети, яка має два крила: шат тла і янгола. Монумент буде зроблено з граніту. Під ним ми посадимо тернові кущі, які під час цвітіння нагадуватимуть дим від ракети. Крім того, на пам’ятнику напишемо вірш Анатолія Матвійчука, присвячений першому космонавту України», – сказав народний художник України Анатолій Гайдамака.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ

Фото авторки