Досвідчені городники періодично стикаються з таким явищем, як пожовтіння часнику. Декілька порад чим полити часник навесні, щоб не жовтів.
Часник, як і багато інших культур, потрібно обов'язково підгодовувати після зими. Адже більшість з нас садять його під зиму, але, якщо часник садите навесні, тобто ярий, його різновид, то тут теж необхідна підгодівля.
До речі, озимий часник має свої відмінності від ярого. Їх потрібно знати, щоб посадити кожен різновид часнику саме в свій час, адже це безпосередньо впливає на врожайність. Коротко про різницю між двома цими видами.
Що стосується часнику озимого, то він носить таку назву, тому що садять його під зиму. По часу це жовтень або листопад, посадка визначається в даному випадку погодою. Головне, встигнути це зробити до заморозків. Далі, зубчики часнику укорінюються і взимку вони вже не замерзнуть. Яровий часник садять навесні. Зазвичай це роблять відразу ж після повного танення снігу, коли земля вже достатньо прогріта.
Часник, як, втім, і багато інших культур, не слід щороку садити на одне місце, його обов'язково потрібно міняти. Що стосується самої посадки, то зазвичай до неї грунт готують заздалегідь, за тиждень або за два. Підготовка ця зводиться до розпушування грунту і удобрення її мінеральними, а також ще й органічними речовинами. Зазвичай для цього беруть калійну сіль, а також суперфосфат і гній. Коли часник вже висаджений, то його покривають гноєм (тільки добре перепрілим). Що стосується кількості гною, то це зазвичай до 8-ми кілограмів на квадратний метр.
Підгодовувати часник після зими, тобто озимий його різновид, потрібно десь через тиждень, тобто коли сніг з грядки вже зійшов, і почали з'являтися перші його паростки. Що стосується часнику ярого, то його теж потрібно буде удобрити. Це роблять при формуванні у нього зав'язей. Добриво в обох випадках зазвичай поєднується з поливом, адже сухий грунт часник переносить погано. Водний розчин для підгодівлі потрібно готувати з урахуванням того, що він досить швидко проникає в землю.
Є кілька способів підгодівлі.
№1. Як вже говорилося, для озимого за часом, це тиждень після сходу снігу, а для ярого – при появі на ньому 3-х або 4-х листочків. В цьому випадку готується розчин. Робити його потрібно на основі сечовини (столова ложка), яка просто розбавляється в літрі води. Будемо виходити з квадратного метра грядок з часником. На кожен метр суміші знадобиться до 3-х літрів.
№2.Відраховуємо півмісяця, і знову часник (обидва його види) потрібно буде підгодувати. Тут робити це будемо з нітрофоскою, можна взяти і нітроамофоску. Готується знову ж таки розчин. Беремо води відразу 10 літрів, туди відміряємо 2 столових ложки будь-якого з цих 2-х добрив. На той же квадратний метр нам знову знадобиться приблизно літра 3 або 4 такої рідкої мінеральної підгодівлі.
№3.Цей етап є завершальним при удобренні молодих посадок часнику. Тут потрібно відміряти все дуже точно. За часом цей етап повинен випасти на червень. Саме в цьому місяці цибулина починає потихеньку формуватися і цей процес потрібно обов'язково контролювати. Що стосується складу добрива, то для цього потрібно використовувати суперфосфат. Технологія приготування такого розчину точно така ж, як вона була описана на 2-му етапі, тобто ті ж 2 столових ложки на 10-ти літрове відро води. Але, в цьому випадку на квадратний метр знадобиться розчину побільше, а саме 4 або 5 літрів.
Цей метод передбачає розпилення рідкого добрива на стебла часнику і на його листя. У нього є серйозний плюс – всі корисні речовини при цьому досить швидко засвоюються часником. Якщо часник у Вас росте досить повільно, то краще всього скористатися саме цим методом. Але це далеко не заміна всіх етапів підживлення. Вони все ж є основними, а така підгодівля - лише доповнення до них. При цьому концентрація будь-яких добрив повинна бути трохи менша, якщо порівнювати її з підгодівлею. Займатися цим найкраще увечері, або, коли погода похмура. Проводити її потрібно 2 рази за весь час зростання часнику.
Можна ще приготувати інший розчин. Тут використовують ту ж сечовину (столову ложку), плюс до неї пташиний послід (один стакан), і все це розводять у 10-ти літровому відрі води (за матеріалами Ukr.Media).