Учені виявили новий людський орган, відкриття якого, як вони сподіваються, допоможе краще зрозуміти поширення онкозахворювань в організмі.

Про це повідомив дослдідник патолоанатом і автор дослідження Ніл Тейл, про що повідомлено в Scientific Reports.

OrganУчені ідентифікували абсолютно новий людський орган і назвали його інтерстицин. Дослідники вважали, що з’єднувальна тканинa навколо органу являє собою товстий, компактний прошарок. Але під час дослідження шлунково-кишкового тракту мікрокамера виявила щось нове – з’єднувальна тканина виявилася відкритим простором, заповненим рідиною, підтримуваною «решіткою» з товстого колагенового пучка.

Така мережа каналів присутня по всьому тілу людини і працює як мяка еластична подушка, що захищає органи тіла від зовнішніх ударів.

«При порізі з тканин цього простору рідина стікає, а підтримуючі колагенові пучки руйнуються, як руйнуються будівлі», – пояснює Ніл Тейз. Він відзначив, що інтерстицин – це не просто «простір між клітинами», його потрібно кваліфікувати як відповідний орган через унікальні властивості і структуру.

Дослідники висунули гіпотезу, що властивості інверстицину також можуть мати й негативний характер, оскільки можуть сприяти поширенню ракових клітин по всьому тілу.

«Як тільки ракові клітини потрапляють в інверстицин, це стає схожим на те, ніби вони на водяній гірці. У нас з’явилося нове вікно для розуміння механізму поширення пухлин» - додав патологоанатом (LifeStyle Здоровье исследования Медицина Онкозаболевания, 19 квітня 2018).