Йдеться про чебрець. Перша зустріч з ним – це дуже духмяний чай. В Україні чебрець росте скрізь. Дуже запашна рослина, відомо 35 видів. Найполярніший з них чебрець повзучий.
Коли весною потрапляєш на поляну з чебрецем, помилитися неможливо. Рослина дуже маленька і від звичайної трави не відрізниш, але запах свіжий, медовий, трохи дурманний. Ми звичайно прямо там зриваємо траву і в чайник кидаємо. Росте звичайно на косогорах. Через цю властивість, чебрець використовується в декоративному садівництві для прикрашання альйських гірок.
Це трава лікувальна. Може тому, що м’який і з приємним запахом, але перелік захворювань при яких рекомендується або застосовується чебрець – просто величезний. В першу чергу – це бронхо-легеневі хвороби. Чебрець гарний відхаркуючий засіб. У вигляді відвару або мазі на меду «очищає легені та груди». Він є у складі відомої мікстури «Пертусин» - засобі від кашлю.
Чебрець містить тимол (менш токсичний від фенолу). Тимол, який виділяють з чебрецю та інших трав, у яких він міститься, входить до складу препаратів проти глистного, дезинфікуючого та знеболювальної дії. Як і кожна спеція, чебрець добре сприяє переварюванню їжі (хоча слабкіше аніж коріандр).
Медики також встановили, що при призначенні хворим до 500 мл відвару чебрецю, у них поліпшується настрій, зникає страх. Для цього можна зробити подушку, наповнену цією травою. Ви не лише піднімете настрій на наступний день, а й забезпечите добрий сон.
Чебрець є обов’язково в наборі спецій «Прованські трави». Найкраще зібрати його весною на поляні, висушити й пити чай усю зиму. Єдине протипозання у цієї трави – це знижена функція щитовидної залози. А також, як і будь-яка спеція, у великих кількостях або системно щодня не рекомендується при вагітності (Subscribe. Здоровье, випуск від 12.01.2016).