skovorodawebНині, 22/02/22, здавалося дуже швидко пройшла в Товаристві "Знання" України в онлайн-режимі 3-годинна блискуча конференція "Рік Григорія Сковороди", присвячена 300-річчю Г.Сковороди,підготовлена Галиною Сагач, академі-ком 4 Міжнародних академій, доктором педагогічних і філософ-ських наук, доктором теології, княгинею риторики, професором Одеської академії неперервної освіти, відзначеною Міжнародною премією ім. Г. Сковороди і медаллю НАПН України "Григорій Сковорода", проректором Всеукраїнського народного університету українознавства ім. Г.Сковороди, за чиїм дорученням і проханням з грунтовною доповіддю про діяльність Херсонської філії Всеукраїнського народного університету українознавства ім. Г.Сковороди виступила голова цієї філії, кандидат педагогічних наук Тетяна Кузьміч.

Змістовними витсупами засвітилися головний редактор журналу "Диретор школи, ліцею, гімназії" Ольга Виговська, член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Херсонської академії неперервної освіти Євдокія Голобородько , доктор фізико-математичних наук, професор, історик української науки Василь Шендеровський, доктор педагогічних наук, професор Одеської академії неперервної освіти Микола Букач, проректор цієї академії, кандидат історичних наук Оксана Левчишина, голова профспілки академії Валерій Шубарський, вчителі української мови і літератури з Херсонщини Наталя Крупа і Олена Полякова, інші українознавці. Шанувальники Григорія Сковороди виступали також з цікавими виставами, коцертними програмами у вигляді яскравих відеололіків, присвячених життю і творчоті Г.Сковороди, за участю педагогів і школярів Херсонщини, Одеси, Києва, Харкова.

Майстерне ведення заходу за участі в режимі онлайн сотень українців, засвідчив голова правління Товариства "Знання" України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Міжнародної премії імені Володимира Винниченка В.І.Кушерець. Він наголосив на важливості у час загострених загроз Україні акцентів на патріотизмі Сковороди, що відмовився прислужувати колись в оточенні прислуги царя Росії, служив народу, а не панам, спрямувати підготовку до 300-річчя Сковороди завданням патріотичного виховання української молоді. Василь Кушерець підтримав пропозиції Галини Сагач про відкриття музею Сковороди в Києві, пам"ятника йому біля його хати на Полтавщині, надавати більше кількох годин для вивчення творчості Сковороди в освітній програмі... Важливо, що зазначена невтомна діяльність українознавців здійснюється на громадських, волонтерських засадах.

Я б запропонував також нашій державі Україні, насамперед нам, українознавцям, активно залучити до відзначення ювілею Сковороди патріотичну українську діаспору, чим надати міжнародного значення 300-річчю українського генія.

У підготовці і проведенні конференції взяли участь працівники Товариства "Знання" України, професор, голова правління Київської міської організації Товариства В.В.Неволов, викладач Київського коледжу Університету сучасних знань, журналіст С.Я.Мартинюк, керівник відділу правління Товариства В.В.Марашкін та інші. ВІдеозапис можна буде побачити на Сайті Товариства, прочитати про нього в журналі "Трибуна".

Учений секретар Товариства "Знання" України, заслужений журналіст України

В.Ф.Василашко.