Спільно з сіячами наукових знань приєднуюся до вітання зі Святом науки академіка НАН України Василя Кременя, Президента НАПН України, а також Президента Товариства "Знання" України. Учений секретар Товариства "Знання" України В.Ф. Василашко.

124698225 3726090164103057 8166536857793022130 nШановні колеги! Дорогі друзі!

Сьогодні, 10 листопада, відзначають Всесвітній день науки в ім′я миру та розвитку. Здається, що у ХХІ сторіччі вже нікого не треба переконувати в тому, що наука – це підґрунтя поступу людства, суспільного благополуччя, особистого блага кожної людини. Але все нові виклики цивілізаційного розвитку вимагають від науковців і науки все ширшої взаємодії, глобального охоплення проблем розвитку країн і планети в цілому, помітнішої збалансованості розвитку наукових галузей.

Саме тому на зламі тисячоліть прозвучала ініціатива Всесвітнього наукового форуму, пізніше підтримана Генеральною конференцією ЮНЕСКО, про заснування Всесвітнього дня науки. І вперше цей день був відзначений у світі у 2002 році. В Україні – починаючи з 2013 року за ініціативи наукових установ НАН України.

Згадаємо, хоча б побіжно, поступ педагогічної і психологічної наук за роки існування НАПН України. Навчальна література для учнів і вчителів загальноосвітньої школи (в тому числі й особливих дітей), учнів і педагогів профтехосвіти, студентів і викладачів вищих навчальних закладів незалежної України, концепції і теорії розвитку особистості, обдарованості, дітей з особливими потребами, медіаосвіти, лідерського потенціалу, освіти дорослих, супроводу освітніх реформ, засоби навчання на основі інформаційно-комунікаційних технологій, обмін міжнародним науковим досвідом через спільні наукові видання, семінари, конференції та асоціації – це лише верхівка айсберга наукових досягнень і напрацювань науковців Національної академії педагогічних наук України.

Нині перед науковцями постали й нові завдання – привернення уваги широкої громадськості до проблем розвитку та підтримки науки, підвищення поінформованості широкого загалу про роль науки для мирного і сталого розвитку суспільств, подальший розвиток міжнародних наукових стосунків для прогресивного поступу громад і країн.

Шановні колеги! Перед наукою загалом і кожним науковцем зокрема в усі часи стояли непрості й масштабні завдання. Тож зичу Вам наснаги, упевненості у завтрашньому дні, переконаності у непереможності передової наукової думки!