Як уже повідомлялося лекційні навчання студентів відділення журналістики у Київському коледжі Університету сучасних знань (УСЗ) поєднуються суголосно з програмами з практичними заняттями, зокрема із зустрічами з видавцями, радіо- і тележурналістам, журналістами ЗМІ і соціальних мереж. Сьогодні подаємо відгук про таке заняття у Національному видавництві "Веселка". На фотографії відображено зустріч головного редактора "Веселки"Ірини Бойко зі студентам-журналістами УСЗ Ковальчуком Владиславом і Миколою Стрілецьким. Щиро дякуємо за зустріч Ірині Бойко.

Василь Василашко«Веселка» - диво для дітей!

123138888 2371074023036475 6718586002113026940 nРадий зустрічі головного редактора видавництва «Веселка» Ірини Бойко зі студентами 4 курсу спеціальності журналістика Київського коледжу Університету сучасних знань – зі мною, Миколою Стрілецьким, і Владиславом Ковальчуком.
Студентів представив викладач університету, учений секретар Товариства «Знання» України – Василь Василашко. Ірина Трохимівна повідала нам про найпоказовіші моменти діяльності видавництва, заснованого у 1934 році. Видавництво продовжувало розвиток дитячого книговидання, яке з 20 років ХХ століття велося переважно українською мовою.

Так, у 1927 році у видавництві “Український робітник” у серії Дешева бібліотека красного письменства” вийшла книжка “Басурмен” С.Васильченка. У цій книжці прорекламовано 26 видань згаданого видавництва, які “Вийшли з друку і продаються”. Серед них - твори І.Франка “Цувакси”, “Яндруси”, М.Коцюбинського - “Смії”, ”Відьма”, “Поєдинок”, В.Винниченка - “Щось більше за нас”,”Раб краси”, «Малорос-європеєць”, “Виринок із споминів”, “Маленька рисочка”, Б.Грінченка - “Як я вмер”, “З задрощів” “Історія одного протесту”, С.Васильченка, крім “Басурмен”, ще - “Хуртовина”, “Оксана”, “Мати”, “Циганка”, “Слісаренка” - ”Редут”, “Спроба на огонь”, О. Кониського - “Стельмази”, “Млин”, О.Копиленка - “Леза”.

Під час зустрічі Ірина Трохимівна провела студентам міні-екскурсію по видавництву. Одним з провідних напрямів у виданнях для дітей є видання вітчизняного і зарубіжного фольклору, казок, легенд, міфів, прислів’їв, приказок. Так, у 1978 році була заснована серія «Казки народів світу», в якій мені сподобались болгарські народні казки. З міфів вийшла чудова книжка під назвою «Міфи давньої Індії» з унікальними ілюстраціями М. Пшінки, за упорядкування та переказу із гінді і післямовою С. Наливайка. Також, видавництвом нещодавно видано збірник «Кримсько-татарські казки».

Важливо, що в умовах пандемії і конкуренції на книжковому ринку у «Веселки» є така перевага, як випуск кращих книг, виданих раніше. Ірина Бойко продемонструвала нам, зокрема, такі книги, як літературно-критичні альманахи - «Весняні обрії» (1969, 1971, 1972), щорічник «Література. Діти. Час.»(1976-1990), збірник «Дванадцять місяців».

Слід додати, що в багатьох серіях видається художня література для дітей. Найкращі твори для дітей різного шкільного віку видані у серії «Шкільна бібліотека». До речі, навіть твори Шевченка не всі друкувалися, але згодом «Веселка» надолужила втрачене, видавши «Поезії»Тараса Шевченка у двох томах та його «Буквар південно-руській 1961 року», який 1991 року вийшов 100-тиячним тиражем. Ще у творах «Веселки» відкривалася раніше невідома «Історія України» (1993. Так, видавництво одним з перших випустило з передмовою Президента України Леоніда Кравчука книжку про Михайла Грушевського «Великий українець» (1992, тобто дослідження про «про першого президента України, найвидатнішого нашого історика, вченого світового рівня», як зазначив автор передмови Леонід Кравчук.

Кращі твори видавництво перевидала в тритомній Антології літератури для дітей і юнацтва «Дивосвіт «Веселки», У третьому томі антології опубліковано твори більше півтора сотні кращих сучасних письменників.

«Веселка» окремо видавала також книги класиків української літератури, зокрема збірку Івана Франка «З верши і низи» у серії «Перша книжка генія» (1992), книги про класиків, наприклад про Лесю Українку - «Мрії зламане крило».

Окремим напрямком було видання книжок для дошкільнят великими тиражами, сотнями тисяч щороку. Накладами в 200 тисяч примірників видані кольорові малоформатні книжки-іграшки оповідань, віршів, інших жанрів. Це, наприклад, книжечки, як «Пустуни» Миколи Трублаїні, «Сонечко й хмаринка» Валентина Бичка, «Муха-набридуха» Грицька Бойка.

Добра традиція практичних занять студентів-журналістів на основі відвідування видавництв, редакцій засобів масової інформації, що здійснюється Київським коледжом Університету сучасних знань Товариства «Знання» України (УСЗ).

Микола Стрілецький, студент ІУ курсу Київського коледжу УСЗ.