rud

У Товаристві «Знання» України, Національній академії педагогічних наук України, Університеті сучасних знань, на спільному заході Товариства з Національною спілкою журналістів України хвилинами мовчання, глибоким сумом спогадів сьогодні було означено відхід у засвіти відомої української журналістки, дисидентки, активістки Товариства «Знання», дружини і соратниці видатного політичного, громадського діяча, діяча науки і культури, Героя України. лауреата Шевченківської премії Миколи Руденка – Раїси Руденко. «Раїса офіційно не вступала в Гельсінську групу, - згадував Микола Руденко,- але вона була її незмінним секретарем аж до свого арешту, що стався через три з половиною роки після мого».

Раїса Руденко народилася 20 листопада 1939 оку. в с. Петрівка Синельниківського району, Дніпропетровської області в селянській родині. Батько загинув на війні. Росла з матір’ю, старшим братом Іваном і молодшою сестрою Ганною.

Закінчивши школу, поїхала до Києва. 1968 року вступила на заочний відділ Київського інституту культури. Влітку 1969 року познайомилася з письменником Миколою РУДЕНКОМ, 1971 року вийшла за нього заміж.

Cпільно з Миколою РУДЕНКОМ Раїса активно співпрацювала з такими відомими дисидентами, як ґенерал П.ГРИГОРЕНКО, академік А.САХАРОВ, юрист Л.ЛУК’ЯНЕНКО та інші. Друкувала перші Меморандуми, Кредо єдности, списки репресованих тощо, аж до арешту М.Руденка. Їздила до нього в Донецьк, де велися слідство й суд, у мордовські табори. Вивозила його вірші, дані про табори. Усе розшифровувала, передруковувала і передавала за кордон.

Заарештована 15.04.1981 і 20.08.1981 засуджена Київським облсудом на 5 років ВТК суворого режиму та 5 років заслання. Заслання їй призначили в Красноярському краї, та за наполяганням чоловіка у квітні 1986 року її. під конвоєм привезли в с.Майма на Алтаї, де відбував заслання М.РУДЕНКО. У грудні 1987 їм довелося виїхати в Мюнхен, а в січні 1988 — у Нью-Йорк. Микола РУДЕНКО працював на радіо “Свобода", а Раїса РУДЕНКО стала членом редакції газети "Свобода".

Раїса Руденко – засновниця і секретар Наукового товариства імені Сергія Подолинського, створеного 1999 року за ініціативою М.Руденка. Спільно з Раїсою Опанасівною Руденко Товариство «Знання» України проводило Руденківські читання у плані підготовки до відзначення в грудні цього року 100-річчя Миколи Руденка.

Указом Президента України від 8.11.2006 року Раїса Руденко нагороджена орденом «За мужність» І ступеня, має нагороди Товариства «Знання» та інших організацій. Товариство приєднується до поховання, вшанування пам’яті Раїси Руденко, перейматиметься справою зберігання і висвітлення Архіву Миколи і Раїси Руденків.

Царства небесного, світлої пам’яті, дорога Раїсо Опанасівно Руденко!

Президент Товариства «Знання» України,

президент НАПН України, академік НАН України і академік НАПН України

В.Г. Кремень

Голова правління Товариства «Знання» України,

президент Університету сучасних знань,

член-кореспондент НАПН України,

доктор філософських наук, професор

В.І. Кушерець

Учений секретар правління Товариства «Знання» України,

письменник, заслужений журналіст України

В.Ф. Василашко. 3 листопада 2020 року.