В Україні вже було зафіксовано кілька кібератак на державні органи, про що повідомляло metronews.ru.

На думку спеціалістів ЕСЕТ, під прицілом кіберзлочинців можуть виявитися як домашні пристрої, так і технології «розумного» міста.

Міжнародний розробник антивірусного забезпечення – словацька компанія ЕСЕТ попереджає про виявлені вразливості у пристроях інтернету речей, які можуть бути використані кіберзлочинцями для зараження системи.

«У більшості випадків пристрої інтернету речей мають уразливості, які можуть використовувати для зараження системи та викрадення даних жертви. Зокрема, у минулому році було виявлено масштабну операцію для прихованого видобутку криптовалют з використанням домашніх роутерів», - йдеться в повідомленні.

За даними ІТ-спеціалістів ЕСЕТ, метою зловмисників можуть стати «розумні» лічильники, які використовуються для точного контролю спожитої електроенергії, газу та води. У разі зараження пристроїв кіберзлочинці можуть отримати доступ до систем приладів і керувати ними.

Крім того, за даними компанії, під прицілом хакерів можуть виявитися технології «розумного» міста, які передбачають широке використання інформаційно-телекомунікаційних технологій для управління електропостачанням, комунальними послугами та транспортною інфраструктурою, а також дозволяють економити витрати, скорочувати шкідливий вплив на навколишнє середовище і т.д.

«У більшості випадків при реалізації подібних проектів піклуються тільки про доступність та використання новітніх технологій, забуваючи про питання безпеки. Однак, зі зростанням взаємозв’язку між усіма важливими системами міста, реалізація заходів з кібербезпеки повинна стати пріоритетним завданням, від успіху якої залежить безперебійне функціонування всіх процесів міста і відповідно рівень якості життя його жителів» - додали ІТ-фахівці.

Міжнародна ІТ-компанія попереджає про низку шпигунських атак на урядові та дипломатичні установи Східної Європи.

Під час кібератак в Україні постраждали цілі галузі економіки.

За даними ЕСЕТ, в нашій державі щодня фіксується близько 300 тисяч нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування (за ukr.media/scince/326284, 23.10.2019).