Вчені випадково створили рідкий магніт, але планують вивчити його властивості. Раніше вважалося, що магніти можуть бути виготовлені тільки з твердих речовин.

Інженери Массачусетського університету в Амхерсті працювали над рідинами для 3D-друку, але випадково виявили, що краплі заліза, масла і води здатні підтримувати магнітне поле. У зв’язку з цим вчені планують почати дослідження рідкого магніту, щоб з’ясувати, чому краплі, кожна з яких містить мільярди наночастинок оксиду заліза, підтримують магнітне поле. Вони збираються також «запрограмувати» краплі в різні форми для створення різних інструментів.

Керівник проекту Томас Рассел розповів, що він може уявити, як використовувати нову рідину для створення крихітної копії рідкого робота, який може міняти форму, як антагоніст Т-1000 в культовому блокбастері «Термінатор-2».

«До нашого дослідження завжди передбачалося, що постійні магніти можуть бути виготовлені тільки з твердих речовин», - підкреслив Томас Рассел.

Подальші експерименти показали, що краплі цієї незвичайної рідини зберігали магнітні властивості майже в будь-якій формі – при поділі на більш дрібні (товщиною в людський волос), коли приймали форму сфери, циліндра і навіть трубки» ( Наука і ІТ, Futurism, 26.07.2019).