В Еквадорі дослідники знайшли фрагменти глечиків, яким близько 6,5 тисяч років. Вони належали невідомій досі культурі, яка існувала поруч з найстарішою цивілізацією в Північній і Південній Америках. Міжнародна команда археологів стверджує, що знахідка дає новий погляд на походження технології гончарства в регіоні.

Шматки стародавньої кераміки були виявлені під час розкопок, які почалися у 2015 році в місцевості під назвою Реал Альто на Тихоокеанському узбережжі, де більше 40 фрагментів знайдені на глибині 70-100 сантиметрів.

Радіовуглецевий аналіз показав, що їх виготовили в період між 4640 і 4460 роком до нашої ери. Вчені кажуть, що це інтригує. Тому що водночас на зародкових стадіях існувала культура Вальдівія. І це найстаріша з відомих культур на американських континентах.

Нові знахідки подібні до тих, які були виявлені в Реал Альто в 1970-1980-х роках. Однак, попри деякі схожості з керамікою Вальдівії, вони також містять небачені досі відмінності. Вони вказують на приналежність до іншої цивілізації, яка опанувала гончарство й існувала приблизно в той же час.

«Масове поширення гончарства було технологічним проривом, пов’язаним з багатьма аспектами людського життя і рівнем економічного розвитку в різних частинах планети. Керамічний посуд різних культур, який з’явився в один і той же час, підтверджує, що наші предки еволюціонували в умовах культурного різноманіття. Цікаво, що попри різні вектори людського розвитку, в технологічному сенсі ми всі рухалися в одному і тому ж напрямку», - сказав голова експедиції Олександр Попов (unian.ua/science/-arheologi-znayshli-slidi-nevidomoji-civilizaciji-yaka-isnuvala-6-5tisyach-rokiv –tomu/htm, 26.07.2019).