Вчені з Відкритого університету Великобританії встановили, що весь масив вулкана Етна на острові Сицилія сповзає до Середземного моря зі швидкістю 14 мм на рік. Така швидкість здається незначною, але дослідження з вулканології свідчать, що рух по похилій може привести до катастрофічних наслідків. На думку британських дослідників, активність вулкана може підвищитися.

Геологи помістили високоточні GPS-станції по периметру найбільшого вулкана Європи і фіксували дані протягом 11 років. Виявилося, що Етна рухається в південно-східному напрямку до італійської комуни Джарре. Цьому сприяє м'яка порода в основі вулкана.

Вулкан Етна вивергався рівно рік тому. У результаті виверження постраждали не менше десяти осіб.

В Японії також виявлено вулкан, який може вбити мільйони людей.

Вчені вивчали кальдеру Кіка - кратер вулкана, чиє виверження 7,3 тисячі років тому призвело до загибелі культури Дземон на території півдня острова Кюсю.

Підводний вулкан, "відповідальний" за одне з найбільших відомих вивержень в історії, може викинути до 32 кубічних кілометрів лави. До таких висновків прийшли дослідники з Університету Кобе, вивчивши гігантський лавовий купол, який існує під кальдерою.
Згідно з попередніми дослідженнями Тацумі, існує, приблизно, 1%-вий шанс на "катастрофічне" виверження кальдери протягом наступних 100 років. Ця подія може поставити під загрозу або знищити 110 мільйонів осіб. Хвилі від виверження досягнуть берегів Північної Америки і Китаю.

Тацумі та інші дослідники приступлять до наступної експедиції на Кіка наступного місяця, щоб отримати більш чітку картину того, як активність змінює стан кальдери в цілому.

У кінці січня 2018 року в Японії сталося виверження вулкану біля гірськолижного курорту Кусацу, зійшла лавина. Були постраждалі (матеріал підготувала студентка третього курсу групи К-9-16-Мс1Ж(3,0д), спеціальність «Журналістика» Діана» Люшненко).