Ніхто вже не має жодного сумніву, що в майбутньому будемо мати просунутих роботів зі штучним розумом, роль яких буде в покращенні якості життя кожного мешканця нашої гарної планети. Керівник SoftBank'у заявив нещодавно, що за 30 років наше взуття стане розумнішим за нас. Чи варто чогось боятися? Ні.

robotЙдеться про Інтернет речей (Internet of Things), метою якого є те, щоб усі речі, які нас оточують, були розумні, дякуючи просунутим чіпам і глобальній мережі. Зможемо до них підключатися, обмінюватися інформацією і отримувати цінні знання на різні теми. Такі пристрої будуть розумні, але все одно залишаться під нашим суворим контролем; таким чином вся їх розумність їм не стане в пригоді, якщо сказати "Стоп!".

На перший погляд можна подумати, що керівник SoftBank'у має занадто позитивний погляд на майбутнє, але такі технології вже існують або з'являться в найближчий час. Усе розвивається так швидко, що за 25 років у світі функціонуватиме аж 10 мільярдів роботів і мільярд розумних пристроїв, тобто більше ніж зараз людей на всій планеті.

Нагадаємо, що саме японський SoftBank є початківцем в популяризації роботів. Створений інженерами цієї фірми робот-гуманоїд на ім'я Pepper є одним з найбільш просунутих і розумних на Землі.

Він швидко і легко встановлює контакт з людьми, вміє розмовляти на складні теми, а також вільно володіє безліччю мов. Нещодавно у Франції йому було надано громадянство, а щодня сотні таких пристроїв працюють і чудово виконують свої функції в аеропортах, в банках чи готелях.

Швидкий розвиток технологій і попит на ринку на такі винаходи призведе до того, що вони стануть частиною нашого щоденного життя. Керівник SoftBank'у вважає, що за 30 років електронні мізки роботів без проблем осягнуть IQ на рівні 10 тисяч пунктів (середній рівень для людини - 100) (джерело: geekweek.pl, 10 лют. 2018 р.).