Зонд Dawn передав на Землю найдетальніші знімки поверхні Цецери. Вони зроблені зондом після несподіваної корекції орбіти і зниження на відстані 380 км від поверхні карликової планети.

Як повідомляється у повідомленні NASA, на початку грудня Dawn завершив останній цикл зниження, опустившись з висоти 1,47 тис. км до 380 км від поверхні Цецери. Цей процес тривав 6 тижнів.

CeceraТакий час потрібен був зонду тому, що він використовував найнижчу потужність іонного двигуна і вчені хотіли, щоб Dawn «роздивився» «сонячний» бік карликової планети.

Одним із перших знімків, переданих на Землю, стала фотографія одного з регіонів Цецери в районі її південного полюсу, який на даний момент все ще освітлюється, не зважаючи на швидке наближення зими. Сонце в цій частині карликової планети ніколи не піднімається вище лінії горизонту, що створює контрасти світлих і темних п’ятен на поверхні.

У серпні NASA підготувало "екскурсійний тур" на поверхні Цецери – кратеру Оккатор із загадковим білими п’ятнами і гору-піраміду. Пізніше дослідники заявили про те, що разкрили таємницю цих п’ятен. На думку вчених, вони є відкладеннями солі, і що вони, вочевидь, є наслідками виверження екзотичних "соляних вулканів" (за матеріалами ЗМІ, 31.12.2015).