Чергову лекцію в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна україїнознавця» член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Івана Франка Володимир Білінський присвятив темі гетів і готів – людностям, які жили на території сучасної України в III-IV ст. нашої ери.

Лектор на основі аналізу старовинних літописів, свідчень з книг Геродота, зарубіжних джерел розповів про вірогідні шляхи міграції цих двох та інших народів територією України. За свідченням історика-археолога М. Брайчевського готи прибули з Прибалтики, вони розселилися на українських теренах ще до скіфів і на великих територіях – від низин Дністра до Босфора з виходом на ріку Дніпро.

На терниторії України, зокрема Вінниччини, знайдено багато артефактів про перебування там давніх людей. Це дослідив відомий науковець Вінницького інституту Заєць., який повідомляє про більш як дві тисячі стародавніх поселень.

Відкривали переміщення та проживання різних народів на території України такі дослідники як В. Хвойко, С. Шкурко, Брюховецький та багато інших.

В, Білінський зазначав, що поки що в українській історії багато неоприлюднених фактів, таких, що їх замовчували російські учен, зокрема щодо дат виникнення низки міст України, навіть таких відомих як Київ і Кам янець-Подільський,

Лектор встановив, що першим царем Скіфії був цар Гет, виходець із гетів.

Частину своєї розповіді лектор присвятив Трипільській культурі, відповів на запитання слухачів.

Вів лекцію учений секретар Товариства «Знання»України», член Національної спілки письменників, заслужений журналіст України, лауреат літературних премій Василь Василашко.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

31.01.20918 р.