«Політика – це думати про майбутнє, а не вирішення сьогоднішніх завдань» - це слова народного депутата України, голови Комісії Верховної Ради з питань майбутнього Олексія Скрипника.

Komisiya

Він – засновник однієї з крупних львівських ІТ-компаній «Eleks», яку заснував ще в 90-х роках з батьком, відомим кібернетиком, який розробив перші програми для державного сектора.

В інтерв’ю Анастасії Рингіс, поданому в «Українській правді. Життя» (21.11.2015) Олексій Скрипник висловлює своє бачення пошуків позитивного майбутнього для України. Він зазначає, що зараз з’явилася унікальна можливість «написати» новий код країни – перепрограмувати суспільство і державу».

Завдання комісії - сформувати концепцію розвитку України в контексті глобальних змін, прорахувати десятки ходів уперед.

До роботи комісії залучені професори Київського університету «КПІ», кращі експерти України з різних галузей – Валерій Пекар, Анатолій Амелін, Андрій Длигач, експертні організації «Нова Україна», «Аспен», «VOX Ukraine», «21 листопада» та інші, які допомагають реалізувати більшість ініціатив.

Комісія працює на ентузіазмі без будь-яких державних коштів, проводить конференції, підтримує зв’язки з комісіями з питань майбутнього та інших схожих структур різних країн світу, зокрема Канади, Німеччини, США, Японії.

Вже відбулися конференції на теми «Цінності та модернізація», «Економіка майбутнього», в планах - «Людський капітал», «Україна в системі європейської та світової безпеки» та низка інших.

Komisiya 2Комісія зацікавилася практикою парламентаріїв Фінляндії, які вже проаналізували низку подій, що можуть вплинути на майбутнє, як позитивно, так і негативно, взяла на озброєння висновки академіка Ігоря Юхновського, аналітичний звіт народного депутата Лілії Гриневич, які працювали в попередній комісії.

Майбутнє України комісія вбачає в розвитку біотехнологій; це - країна з доброю освітою, сильною економікою.

О. Скрипник зазначає, що «Біотехнології – їжа, екологія, електроенергія, довголіття. В кращому становищі будуть країни, де ці технології будуть розвинуті. Появляється все більше людей, які стурбовані не грошима, а самовдосконаленням. Я переконаний, що через років 10-15 років, людей будуть хвилювати не новий автомобіль або смартфон, а здорова печінка, нирки або шкіра. Ми не повинні відставати від нових тенденцій. Світ змінюється.... За останні два роки помінялися цінності українців, з’явилося більше довір’я, гідності, віри в себе і свої сили . Не у всіх, але у проактивної частини населення ці цінності вже проявлені, подивіться, як помінялися цінності з початком війни. Волонтерство – це вже норма».

У комісії амбіційні завдання. Вона хоче створити бачення майбутнього, подивитися в 2030 рік, проаналізувати перспективи. Її голова переконаний, що комісія робить потрібну справу, наслідуючи досвід інших країн.

Чи не варто кожному з нас подумати, що зробимо для прийдешніх поколінь.

Чекаємо відгуків і пропозицій, які передамо в комісію.