Зовсім недавно прочитав книгу В. І. Кушерця «Україна понад усе», яку видало видавництво «Знання України» вже на початку 2018 року.

Її автор – голова правління Товариства «Знання» України з великою вірою в народ України пише про те, що маємо робити для створення сильної і могутньої держави України, про яку мріяло не одне покоління. Назва нашої держави зафіксована в київському літописі 1187 року, відтоді наш народ багато століть боровся за свою незалежність під гаслом «Бог і Україна». Ще митрополіт Андрій Шептицький – духовний наставник християнських церков, закликав народ до єдності і вивчення рідної мови.

Серед історичних постатей, діяльність яких треба вивчати українцям, були патріотами і любили свою землю філософ Григорій Сковорода, Володимир Великий, гетьман Богдан Хмельницький, козаки-запорожці, Тарас Шевченко.

У книзі приділяється велика увага таким питанням як патріотизм, шовінізм, сепаратизм. Показово, що в Товаристві «Знання» проводяться зустрічі і лекції з відомими письменниками, поетами, істориками, філософами, економістами і учасниками АТО, де розглядаються й обговорюються ці гострі питання на противагу тому, що телебачення, Інтернет , засоби масової інформації цим питанням не приділяють уваги. 

У зв’язку з тим, що суспільство не побороло стару систему влади, загострюються відносини між нею і народом, що спричиняє відсутність дієвих реформ, не спрацьовує виборча система. Настав момент змінювати виборчу систему, за якою б відкликали депутатів, які не справляються зі своїми обов’язками. Необхідно вивчити досвід електронного урядування в Естонії і Фінляндії. В цьому питанні цілком підтримую позицію автора книги, як і думку про те, що громадяни повинні встановити владу більшості, в противагу тому, коли вони опиняються під владою однієї людини і ніхто із високих чинів не несе персональної відповідальності за корупційні злочини, прикриваючи один одного. В середині 90-х років ХХ століття активно впроваджувалася приватизація без контролю держави, що призвело до розкрадання олігархами багатств України, створення умов для злочинів.

Тому і постає питання, що люди самі повинні контролювати владу, діючи відповідно до Конституції України. А це буде можливо при новій конфігурації, спираючись на електронно-цифрові та інформаційні технології, з прямим делегуванням повноважень від громадян.

Автор книги цілком слушно говорить про роль і значення на сучасному етапі політичного просвітництва як засобу конструювання й гармонізації досягнення політичної злагоди, боротьби з деструктивними ситуаціями.

Книга написана жваво, зрозумілою мовою, у ній зроблено ґрунтовний аналіз політичних і економічних подій з накресленням, що робити кожному з нас. аби краще жилося українському народу.

11.01.2018

Олександр Ніщук, громадський активіст