Товариство ”Знання" України зацікавила лекція: "Деокупація Криму" відомого політика, очільника Меджлісу кримських татар, народнго депутата 4-х скликань Рефата Чубарова.

Народний хор "Чумаки" чудово проспівав народні пісні про чумаків і про Крим, про долю українців (модератор Сергій Лакиза, диригент Орест Шинкарук). Голова правління Товариства "Знання" України професор В.асиль Кушерець у вступнрму слові підкреслив, що Крим в історії більше український, кримсько-татарський, ніж російський.

Росія до 1700 р. сплачувала данину Кримському ханству. Рефат Чубаров розповів про злочинну політику Росії до кримських татар, про виселення їх у Середню Азію, про повторну загрозу винищення їх піся окупації українського Криму. На моє запитання, коли ж РФ звільнить Крим, пан Чубаров сказав: тоді це відбудеться, коли окуповувати Кремлю Крим буде небезпечніше, ніж не окуповувати його. Приємно було чути відповіді на запитання від "Просвіти" Миколи Нестерчука про долю просвітян в Криму, почувши, що дії просвітят і в окупації зовсім не припинені.

Відповідаючи голові ради хору "Чумаки" Сергію Лакизі, голові Київської організації НСПУ Марії Морозенко, бібліотекарю Анатолію Зубара та іншим, Рефат Чубаров зазначив, що РФ завозить сотні тисяч росіян в Крим, ще більше зросійщує і мілітаризує острів, імперський вплив робить підступнішим, ніж в останні роки в СРСР, тобто, ствіорена така політична атмосера, що громадянам не досить не виступати проти влади, щоб у безпеці жити, але треба ще й повсякчас демонструвати, ледь не з дитячого садка, лояльність щодо діючої влади, підтримку Кремлю, аж до його агресивних дій в Україні. Прикрим повідомленням питання освіти було сповіщення з перших уст про те, що влада РФ, вимагаючи в нас наявності більше тисяч російськомовних шкіл в Україні, сама в Криму щодо України діє навпаки - зразу ж цинічно закрила 7 україномовних шкіл.

Порадувало ж те, що кримські татари з повагою ставляться до української мови, яка їм подобається і яку вони готові вивчати, особливо за умов деокупації агресором Криму. Вдячний був Рефат Чубаров, що на лекцію прийшов і його колишній однокурсник Олексадр Денисенко, з яким вони разом вивчали архівну справу. Одне слово, цікава і хвилююча зустріч! Василь Кушерець подарував гостю книги про Крим, зокрема, Антологію творів кримсько-татарською і українською мовою видавництва "Пульсари", свою книгу «Україна: Голгофа ХХ століття" ("Знання України"), а я подарував гостю книжку для дітей "Казка-байка: чесний Лис". З усією інформацією можна буде ознайомится на Сайті Товариства у відеозаписі. Вдячні будемо за відгуки і пропозиції. Василь Василашко, учений секретар Товариства "Знання" України.

unnamed

Світлина від Василія Неволова.

На фото: з Рефатом Чубаровим - голова правління Товариства "Знання" України Василь Кушерець, учений серетар Товариства Василь Василашко, перший заступник голови "Просвіти" Микола Нестерчук, голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко, редактор журналу " Я САМ/А/" Тетяна Кондратенко, журналіст, політичний експерт Михайло Роль, працівник Державного архіву Олексадр Денисенко, бібліотекар Анатолій Зубар та інші. Фото Василя Неволова.