98364376 1402135269979126 2051625570000699392 nСьогодні Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу. Парламент України звернувся до міжнародного співтовариства із закликом визнати депортацію кримських татар із Криму 1944 року геноцидом, а також засудити заборону Росією Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова.

Коли 18 травня 1944 р. в СРСР здійснили злочинну депортацію кримських татар з території їх історичного проживання у Криму у віддалені райони Узбекистану, Казахстану і Російської Федерації, то лише в перші роки вигнання померла майже половина всіх депортованих. Вища влада СРСР змушена була осудити ці акції. Кримські татари були повернуті до Криму. Однак трагедію цього народу РФ повторила у 2014 році, коли незаконно захопила Крим, що є невід’ємною частиною України, здійснила заборону Меджлісу, проводить систематичні репресії, переслідування і порушення прав кримських татар, які чинили опір агресії РФ проти територіальної цілісності України.

МЗС України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви і Польщі зробили спільну заяву, в якій із вшануванням пам’яті жертв репресій кримськотатарського народу засудили агресивну політику РФ щодо України та нові репресії проти кримських татар, наголосили на непорушності суверенітету, територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах і політичної незалежності України.

Ми в Товаристві «Знання» України від імені сіячів знань, освітян висловлюємо підтримку кримським татарам у їхній боротьбі за свої права. Разом з усім українським народом, світовою громадськістю засуджуємо агресивну політику РФ щодо України, нові репресії проти кримськотатарського народу. Закликаємо РФ припинити порушення фундаментальних принципів міжнародного права, повною мірою виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі і вимоги міжнародного співтовариства стосовно деокупації АРК і м. Севастополя. «Які б спроби не робила Росія для легітимізації окупації півострова, факт залишається беззаперечним: Крим - це Україна», - сказано у заяві міністрів.МЗС України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви і Польщі.

Президент Товариства «Знання» України,

президент НАПН України,

академік НАН України

В.Г. Кремень

Голова правління Товариства «Знання» України,

член-кореспондент НАПН України,

президент Університету сучасних знань,

доктор філософських знань, професор

В.І. Кушерець

Учений секретар Товариства «Знання» України,

письменник, заслужений журналіст України

В.Ф. Василашко

18 травня 2020 року

м.Київ