Напередодні Дня Незалежності України у Всеукраїнському громадському об’єднанні Товариство «Знання» України відбулися цікаві та корисні зустрічі.

Перед працівниками та активістами Товариства виступили Василь Куйбіда, син воїнів УПА, відомий політик, громадський діяч, науковець, народний депутат 5-го і 6-го скликань Верховної Ради України, президент Національної академії держуправління (2016-2019), голова Народного Руху України (2012-2017), міський голова м. Львова (1998 -2002), міністр регіонального розвитку і будівництва (2007-2010), доктор наук з державного управління, професор, член національних спілок письменників та журналістів, дружина письменника, громадського діяча, шестидесятника, першого лауреата міжнародної премії імені Володимира Винниченка Миколи Руденка Раїса Руденко.

Ведучий - Василь Кушерець, голова правління ВГО Товариство «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, лауреат Міжнародної премії ім. Володимира Винниченка.

Хор «Чумаки» натхненно виконав Гімн України, заспівав низку українських патріотичних пісень. Відбулася хвилина мовчання.

Василь Степанович нагадав про нелегку боротьбу за незалежну Україну його батьків та їхніх побратимів. Прочитав вірші своєї мами, які вона писала як на волі, так і перебуваючи в тюрмі. У своїх творах вона заповіла любити і боронити Україну. Зараз син готує до видання збірку її творів.

У своєму виступі В.С. Куйбіда зосереджувався на сучасних питаннях державотворення. Боротьба за незалежність України продовжується: йде війна на Донбасі, окупований український Крим, мають місце проросійські настрої частини українців. Особлива обережність потрібна зараз, коли формується в Україні нова влада.

Раїса Руденко пригадала важкі роки, коли її чоловіка і багатьох письменників, поетів, громадських діячів за критику радянської влади арештовували, запроторювали в тюрми. Вона переконана, що сама влада призводила своїми діями до того, що люди не могли терпіти, ентузіасти боролися з режимом.

У виступах Василя Кушерця, Василя Куйбіди, Раїси Руденко порушувалися питання важливості збереження держави, зміцнення її економіки та обороноздатності, значення мови в її формуванні, виховання патріотизму громадян, наводилися конкретні приклади з досвіду утвердження державності в інших країнах.

Прес-служба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець)

23.08.2019 р.