Дві масивні чорні діри, які можуть зіткнутися і злитися в одну, або ж завмерти на короткій відстані одна від одної, виявили у Всесвіті американські вчені. Маса гігантів перевищує масу Сонця у 800 мільйонів разів.

Завмирання чорних дір полягає в тому, що при скороченні відстані між двома масивними об'єктами реальний космічний простір між ними також скорочується. Їхні орбіти настільки сповільнюються, що час для подолання останнього парсека (близько трьох світлових років) між ними перетворюється майже у вічність.

Якщо ж діри зіткнуться - це буде надзвичайно потужною подією у Всесвіті. При цьому буде виділена надзвичайно потужна енергія, більша, ніж виділяє все інше у Всесвіті.

На жаль, вчені не можуть точно сказати, як саме будуть розвиватися чорні діри. Однак, незалежно від того, відбудеться зіткнення або два супермасивних об'єкти просто впритул наблизяться один до одного, це все одно буде дуже потужний феномен.

"Подвійні системи з чорних дір виробляють найбільші гравітаційні хвилі у Всесвіті", - сказала науковець Центру обчислювальної астрофізики США Flatiron Institute Кьяра Мінгареллі.

На щастя для мешканців нашої планети, щоб не трапилося з чорними дірами, Земля відчує наслідки не раніше, ніж через 2,5 мільярди років. Бо вони знаходяться дуже далеко від Землі (Daily Star, Новини науки, 11.07.2019).