На технічних сайтах з’явилася інформація, у якій стверджується, що не лише сонячна енергія може виробляти електрострум, а темнота і холод можуть стати джерелом енергозабезпечення. У «сонячної» галузі є принциповий недолік: не працює вночі.

Дослідники із США і Японії розробили і сконструювали прилад, який можна назвати «сонячною батареєю навиворіт».

При різниці температур відбувається генерація електроструму. Для того, щоб прилад міг віддавати тепло якомога більшій площі, вчені використали напівсферичну лінзу з арсеніду галію і прозоре для інфрачервоного випромінювання вікно з фериду барію, а також велике параболічне дзеркало, що фокусує темноту.

У фокусі дзеркала вміщено фотодіод, виконаний із з’єднання ртуті, кадмію і телура, що ефективно випромінює фотони в середньому інформаційному діапазоні . Фотодіод вдень працює як сонячний фотоелемент, а вночі остигає за рахунок випромінювання інфрачервоних променів у нічне небо.

Покищо під час експерименту одержано надзвичайно малу потужність, але автори в пошуку хімічних з’ єднань для фотодіода, що дозволить вдосконалити технологію, за якою не лише вироблятиметься електроенергія вночі, а й утилізуватиметься тепло, нагромаджене під час роботи різних механізмів (за: phys. org, 23.05.2019).