У NASA назвали дату кінця світу. Правда, станеться це нескоро. За словами фахівців, апокаліпсису, який знищить все живе на нашій планеті, варто чекати щонайменше ще 4 млрд років.

До такого висновку астрономи дійшли після того, як отримали знімки зіткнення двох галактик у сузір'ї Геркулеса, що знаходяться на відстані 230 млн світлових років від Землі, зроблених телескопом Hubble.

Ці зоряні скупчення, наголошується на сайті Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору, були відкриті ще в XVIII столітті Вільямом Гершелем. Тоді він вирішив, що це просто галактика дивної форми. Згодом учені дійшли висновку, що мова йде про дві зоряні системи, що зливаються воєдино.

Фахівці NASA пояснюють, що сила гравітаційного тяжіння багато років тому почала з'єднувати галактики одна з одною, змінюючи траєкторію їх зірок і занурюючи системи в хаотичний стан.

"Зірки з обох вихідних галактик тепер слідують за новими траєкторіями, викликаними новими гравітаційними ефектами. Тим не менш, реальні зіткнення між самими зірками дуже рідкісні, так як зірки дуже малі щодо відстаней між ними. Зрештою, галактики повністю зіллються, утворюючи єдину стабільну галактику", - йдеться в повідомленні.

У той же час в агентстві попередили, що з плином часу та ж сумна доля чекає і Чумацький шлях - наша галактика через чотири мільярди років зіллється зі своєю сусідкою з сузір'я Андромеди (STYLER, Новини науки, 13.03.2019).