Інтернет-видання «Економічна правда» надрукувало інформацію про 7 українських інновацій енергоефективних будинків (автор Володимир Рихлицький).

Це українські стартами у сфері енергоефективності житла, що спрямовані на рекуперацію повітря, утеплення будинків з конопляної тріски, альтернативні види домашніх електростанцій та «розумні» будинки. У рамках проекту планується підтримати 50 українських проектів, які впроваджують кліматичні інновації та ін., адміністратором яких виступає ГО Greencubator.

Подаємо інформацію про три інноваційних стартапи, на які вже є замовлення не лише в Україні, а й за рубежем.

Пасивний будинок

PassivDom з явився у березні 2016 року і вже відомий на українському ринку як «розумний» будинок.

Це готове рішення: будинок не потребує підключення до енергомереж та систем водопостачання, дозволяє користуватися всіма благами розвиненої цивілізації. Житло зводиться з модульних конструкцій на основі вуглецевого волокна та поліуретану. Окремі елементи будинку виготовлені з використанням технології 3D-друку. Дім не потребує фундаменту, його можна збудувати у будь-якому місці, не порушуючи природний ландшафт.
Будинок обладнаний сонячними панелями, усі ресурси використовуються повторно.

Жалюзі-генератори

Компанія SolarGaps створила жалюзі із сонячними панелями, які виробляють електроенергію. Один квадратний метр виробу дозволяє генерувати до 100 Вт-год залежно від погоди. Цього достатньо для живлення 30 LED-лампочок або трьох ноутбуків. Жалюзями найбільше зацікавилися в Іспанії та Німеччині.

Рекуператори

Це механічні системи вентиляції, які допоможуть зменшувати витрати на опалення, підігріваючи свіже повітря, що заходить у кімнату. Ефективність - 40-65 %.

Львівська компанія PRANA створила рекуператор з ефективністю 90% за рахунок використання мідного теплообмінника.

Про інші - в наступному випуску.