На межі сучасної науки секвенування ДНК обіцяє трансформувати чимало аспектів життя людини. Воно вже відіграє значну роль у правоохоронній системі, а також у медичних та історичних дослідженнях. Однак у його впливах та ймовірності, що ваша генетична інформація буде записана, зосереджена нерівність, що зростає – чи це за вибором, заради досліджень або медичної користі, або за державним примусом.

25 жовтня британський міністр внутрішніх справ Саджид Джавід вибачився перед парламентом за рішення його департаменту щодо примусу заявників на імміграцію, зокрема 51 родича Британської Армії Ґурхів, яких зобов’язали проходити ДНК-тести для підтвердження їхньої приналежності. Викриття, вперше опубліковане в червні, стало черговим закидом проти державної імміграційної політики “ворожого середовища”.

У своїй заяві Саджид Джавід заявив, що було відхилено 83 заявки, 7 з яких були відхилені виключно “на підґрунті придатності”, оскільки заявники не пройшли обов’язкове генетичне тестування.

Проте Сполучене Королівство не єдина країна, що використовує інноваційні технології для укріплення власних кордонів – Канада, Франція та Норвегія також адаптують або розглядають адаптацію цих методик. Тим часом, прикордонники за вказівкою адміністрації Трампа нещодавно вдалися до примусових ДНК-тестів, щоби возз’єднати родини мігрантів, які раніше були примусово розділені.

Якщо в кожному індивідуальному випадку родинне ДНК тестування може надати додаткові “докази” кревних зв’язків для розслідувачів, у країнах Заходу здається, ця починає створюватись система, коли примусове ДНК-тестування стає передумовою для отримання громадянства певними мігрантами.

Однак на тому нерівність у підході до доступу та використання ДНК державою не закінчується.

Порівняння ДНК є стандартом та цінним аспектом для сучасної поліції та основним доказом у тисячах справ. Одна менш відома галузь генетичних розслідувань – порівняння родинної ДНК. Вона використовується з кінця 2000-х, коли ДНК з місця злочину не збігається на 100% з особою у Національній базі ДНК, але може бути використана для встановлення близького родича (За The Conversation19.11.2018. Новини науки і техніки).