Вінницька обласна рада нещодавно ухвалила рішення про створення нового навчального закладу – науково-технічного ліцею. За словами в.о. директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Володимира Буняка, «Це буде суперсучасний навчальний заклад, куди ми зможемо зібрати талановитих дітей, які хочуть вивчати точні науки. На жаль, у навчальних закладах області в нас надзвичайно мало фізико-математичних класів, і цю ситуацію треба вирівнювати. Плануємо розпочати навчальний процес у ліцеї вже 1 вересня цього року».

Він матиме офіційну назву «Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді» і статус обласного комунального закладу, працюватиме у Вінниці, учні проживатимуть у гуртожитках Вінницького науково-технічного університету, їх забезпечуватимуть п’ятиразовим харчуванням.

На сесії депутати ухвалили низку обласних програм, які стосуються підтримки молоді.

Прийнято, зокрема, обласну програму «Студентський гуртожиток на 2018-2020 роки» та Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційної виплати за проживання в студентських гуртожитках коледжів і технікумів, які фінансуються з обласного бюджету студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, студентів з числа осіб, визнаних учасниками бойових дій та студентів з числа дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій.

В рамках обласної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на 2018-2020 роки передбачено забезпечення формування інтелектуального потенціалу нації шляхом створення оптимальних умов для виявлення обдарованої молоді і надання їй підтримки в розвитку творчого потенціалу, самореалізації, постійного духовного самовдосконалення. Щорічно, в рамках програми, проводяться Всеукраїнські учнівські олімпіади з 18-ти дисциплін. Близько 4 тисяч учнів Вінниччини щороку беруть участь у конкурсах, олімпіадах, турнірах обласного та Всеукраїнського рівнів.

На сесії розглянуто та прийнято обласну програму замовлення фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» та освітнім ступенем «бакалавр» на 2018-2020 роки.

Станом на 1 січня 2018 року в області функціонує 9 комунальних коледжів, які знаходяться у спільній комунальній власності територіальних громад Вінницької області. Зокрема, Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського, Бершадський медичний колледж, Вінницький медичний коледж імені академіка Д. К. Заболотного, Вінницький обласний комунальний гуманітарно-педагогічний колледж, Гайсинський медичний колледж, комунальний вищий навчальний заклад «Вінницьке училище культури і мистецтв імені М. Д. Леонтовича», комунальний вищий навчальний заклад «Тульчинське училище культури», Могилів-Подільський медичний колледж, Погребищенський медичний коледж (за матеріалами ЗМІ, 26.04.2018).