‘Батьком’ електрофорезу є наш земляк Стефан Стубелевич, який народився 13 листопада 1762 року у Володимирі-Волинському - професор фізики Віленського університету. Саме в його стінах видатний волинянин 1801 року створив перші прилади, за допомогою яких успішно лікував хворих, використуючи електрострум.

 

Стубелевич мріяв використати свої знання для лікування людей, тому вперто й самовіддано працював, випробовуючи дози струму на собі, створюючи експериментальні прилади.

Електрофорез – медична процедура, під час якої лікувальну речовину накладають на прокладки електродів. Під дією помірного електричного поля вона проникає в організм через шкіру або через слизові оболонки, таким чином впливаючи на фізіологічні чи патологічні процеси в місці уведення. За допомогою електрофорезу сьогодні лікують рубці на шкірі, остеоартрози, радикуліти, інсульти, атеросклерози, гінекологічні хвороби, захворювання центральної і периферійної нервової системи (матеріал, за публікаціями в ЗМІ, підготувала студентка III курсу Київського коледжу УСЗ, спеціальність “Видавнича справа і редагування”, Віка Волкова).