Міністерство екології Франції запустило першу в світі автомобільну дорогу з покриттям, виконаним із сонячних панелей. Про це з посиланням на The Guardian, повідомляє "Економічна правда".

Зазначається, що "сонячна дорога" довжиною один кілометр запрацювала в селі Турувр-о-Перш в Нормандії. За словами міністра екології Сеголен Руаяль, дорога може виробляти достатньо електроенергії, щоб живити всі сільські вуличні ліхтарі.

У населених пунктах сьогодні існує безліч поверхонь, які можна було б використовувати для вироблення електроенергії. Зокрема, в містах, розташованих в сонячних місцях Землі, на даху встановлюють сонячні панелі, що забезпечують будинок електрикою.

У Франції фахівці міністерства екології вирішили, що автомобільні дороги теж можна пристосувати для встановлення сонячних панелей. На мощення дороги потрібно 2,8 тисячі квадратних метрів сонячних панелей. Вартість витратних матеріалів, панелей та робіт склала в цілому близько п'яти мільйонів євро.

Дорога поки буде працювати в тестовому режимі. Як очікується, нею щодня будуть проїжджати в середньому дві тисячі різних транспортних засобів. Через два роки міністерство екології має намір оцінити ефективність і ресурс "сонячної дороги". У разі, якщо відомство прийде до висновку, що дорога окупила себе і показала хороший ресурс, сонячними панелями замостять близько тисячі кілометрів французьких шосе.

Потужність "сонячної дороги" в Турувр-о-Перш, не уточнюється. З 2014 року в голландському місті Кроммені діє 70-метрова ділянка велодоріжки, покритої сонячними панелями. На її будівництво влада витратила три мільйони євро. Ця доріжка виробила три тисячі кіловат-годин електроенергії. На гроші, витрачені на її будівництво, можна було оплатити 520 тисяч кіловат-годин електроенергії.

Американська компанія Tesla Motors представила нові сонячні панелі, виконані у вигляді черепиці для даху. За оцінкою компанії, новий "сонячний дах" буде коштувати дешевше звичайного покриття без урахування вигоди від вироблення електроенергії. У Tesla Motors заявили, що знизити вартість сонячних панелей вдасться завдяки виключенню посередників з виробничого ланцюжка (25.12.2016).