Не стало на 79 році життя вченого астронома, член-кореспондента Академії наук України, члена президії Товариства «Знання» України, професора Київського Національного унівверситету імені Тараса Шевченка, головного редактора журналу «Наше небо», письменника, який писав для дітей, Клима Івановича Чурюмова, одного із першовідкривачів комети, на честь якого вона й названа: комета Чурюмова-Герасименко.

Клим Іванович відкрив її у 1969 році на знімках, які робив разом з колегою Світланою Герасименко в Казахстані. Спочатку, виявивши на плівці невідомий предмет, подумали про її дефект. А пізніше, вже у Києві, відкрили і вивчили орбіту небесного тіла.

У 1993 році Європейське космічне агентство затвердило місію «Розетта», в рамках якої космічний апарат з такою назвою повинен приземлитися на іншій кометі, але запуск не відбувся і замість неї пізніше зупинилися на кометі Чурюмова-Герасименко. До комети «Розетта» летіла десять років, що стало тріумфом у небесній механіці.

«Розетта» мала стати новим ключем в розгадці минулого Землі. Матерали, які з апарата надходили на Землю досить цінні. 30 вересня цього року через зношеність діяльність «Розетти».прпинена. Результати дослідження комети оброблятимуться науковцями світу упродовж десятиліть.

Клим Іванович працював до останнього дня. Великої втрати зазнав колектив Київського планетарію, де він працював директором немало років. Він був чудовою людиною, нагороджений орденами «За заслуги» 1 і 2 ступенів, заслужений працівник освіти, здобув широке міжнародне визнання. К. Чурюмов – член Нью-Йоркської академії наук, член Міжнародного астрономічного союзу.

Пам’ять про Клима Івановича назавжди залишитьсчя у серцях учених, освітян і просвітян, колег.

Глибокий сум з приаводу смерті Клима Чюрумова висловив Президент Товариства «Знання» України Василь Кремень, правління Товариства «Знання» України на сайті Товариства «Знання» України.

Нехай земля буде йому пухом.