Вчені з Нідердандів у рамках експерименту з вирощування томатів у грунтах, що імітують марсіанський та місячний, змогли одержати перший урожай. Вирощено перші «марсіанські» томати.

Під час експерименту вчені визначили можливість вирощування низки сільськогосподарських культур у місячному та марсіанському грунтах. Роль першої виконував грунт, зібраний в аризонській пустелі, а другий – з вулкану на Гавайських островах. При першому експерименті рослини гинули, проте цього разу вченим удалося одержати результат. Додавши в грунт скошеної трави, нідерландські спеціалісти поліпшили показники затримки вологи, а також змогли підживити грунт. Це допомогло на «марсіанскому» грунті зібрати урожай помідорів. До того ж урожай був приблизно таким же, як у випадку із контрольним горщиком із земляною сумішшю. А «місячний» грунт, за словами вчених, дав приблизно удвічі менший урожай.

Експерименти вчених з Нідерландів надзвичайно важливі для освоєння космосу в майбутньому. Адже членам марсіанської експедиції потрібно буде багато їжі і було б дуже добре, коли б хоч би частину з них люди навчилися виробляти безпосередньо на місці. Це б упростило та здешевило марсіанську місію (Новини науки. Категория: Технології, 15.03. 2016).