Зовсім недавно набув чинності Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність», обговорення положень якого та й недоліків, що мають місце в ньому, триває. Найболючіші проблеми – це фінансове забезпечення. Не можна вважати позитивним і те, що число дослідників у порівнянні з 1991 роком в Україні зменшилося утричі. Україна посідає найнижче місце серед великих держав континенту. Якщо в країнах ЄС планують витрати на наукову сферу довести до 3 %, то в Україні ця цифра лише майже 0,2 %.

Заступник міністра освіти і науки, доктор фізико-математичних наук Максим Стріха констатує, що про ефективність роботи українських науковців свідчать публікіції в реферованих міжнародних журналах. За цим показником Україна перевершує США та провідні країни Європи, йде на рівні Угорщини та Словаччини, попри мізерне фінансування. «Тому в межах мізерного фінансування українська наука демонструє досить високу ефективність, а можливості підвищення ефективності закладено в новому законі», - пише заступник міністра в "Урядовому кур’єрі".

Великі сподівання на новий закон покладає й міністр освіти і науки Сергій Квіт. Позитивно оцінюючи його новації стосовно утворення Національної ради з питань розвитку науки і технологій та Національного фонду досліджень з точки зору зближення та взаємодії академічної та університетської науки, він водночас наголошує на необхідності реорганізації та оптимізації наукової системи в Україні, на найшвидшому створенні відповідних наукових центрів, посиленні їх конкурентоспроможності у світових рейтингах, оновлення кадрів. Вочевидь, що зрушення в науці та науково-технічній творчості, яких чекали аж з 1996 року, найближчим часом відбудуться.

Не менш гіркою є й друга правда про науку: запровадження в життя багатьох винаходів саме українських учених. Про цю проблему розповідає президент Фонду сприяння розвитку і впровадження новітніх технологій «Новотех» Микола Бельдій. Створений ним так званий «вічний двигун», винайдений новий спосіб генерації і трансформації енергії ектромагнітного поля Землі в екологічно чисту електричну енергію не знаходить конкретного втілення уже упродовж кількох років. За цими винаходами пильнують іноземці, всіма правдами-неправдами бажають їх перекупити, не дати можливості надати пріоритету Україні.

У Фонді «Новотех» зафіксовано ще немало винаходів, які могли б добре послужитися Україні. Підраховано, що запровадження бездротової передачі електроенергії в серійне виробництво зекономило б понад мільйон двісті тисяч кілометрів дроту. Тоді як модернізація системи обійдеться в понад 20 мільярдів гривень.

На жаль, в новому законі ця проблема українських науковців майже не відображена(вл. інф., Петро Швець, за матеріалами ЗМІ і "Ур. кур’єра", 20 січня, 5 лютого 2016р.).