Цікавий світ ідей

Лекцію на тему «Практика візіотерства. Як передбачити майбутнє?» прочитав у Товаристві «Знання» України член Академії оригінальних ідей Анатолій Маковський.

Про нього чимало написано статей в різних виданнях, надруковано інтерв’ю з ним. Сам він зустрічається із студентами, учнями, видає невеличкі книжечки, одна з яких називається «Золоті запитання».

Сенс його хоббі у запитаннях – різних і багато про все суще на світі, особливо тих, на які ще немає відповідей, але вони обов’язково будуть у майбутньому. Лектор вважає, що «Найбільша цінність людства: не фізична праця, капітал чи природні ресурси, а ЗОЛОТІ ЗАПИТАННЯ, які є порятунком людства».

Звичайно, такі висновки важко зрозуміти, але якщо навести кілька прикладів, то саме пошуки того, чого ще немає, а може бути, підтверджують логічність такого підходу в прогресуванні людства. Людина хотіла літати як птахи, плавати у воді як риби, швидко долати відстані на землі та ще багато чого. Уявімо: сотні, тисячі, мільйони людей задавалися питаннями як піднятися в небо, як швидко плавати у воді чи під водою і т.п. І все це вже збулося.

Наведене – дуже малий відсоток вже знайдених відповідей на запитання. Отже, чим більше запитань, тим більше відкриттів, бо наука не стоїть на місці і людям властиво шукати відповіді на них.

Лектор наводив чимало різних прикладів з багатьох галузей знань, де на запитання вже знайдена відповідь. Він вважає, що запитання – основа всіх починань і звершень, вони розвивають інтелект, уможливлюють бачити світ по іншому, здатні здобувати одну за одною перемогу, піднімати суспільство на недосяжну висоту.

Нарешті, саме запитання завжди продукує майбутнє, тобто є візіотером (передбачувачем) того, що може бути і обов’язково буде.

Ведучий лекції - голова правління ВГО Товариство «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

Про «Чорну Раду» і Пантелеймона Куліша

Про Пантелеймона Куліша як видатну особистість розповів на лекції у Товаристві «Знання» України голова Київської міської організації Товариства «Знання» України Василь Неволов.

Він наводив цікаві факти про цю видатну особистість. Пантелеймон Куліш був першим перекладачем Біблії українською мовою, займався видавничою діяльністю, активно співпрацював в українському журналі «Основа».

Історичний роман «Чорна рада» Пантелеймона Куліша – найбільш відомий його твір, в якому розкривається досить цікава палітра життя в Україні.

П. Куліш є автором гумористичних оповідань «Циган» «Пан Мурло» «Малоросійські анекдоти», оповідання на тему нещасливого кохання: «Гордовита пара» «Дівоче серце» та інших, у яких багато повчального і для теперішнього покоління.

Знайомство з творами П. Куліша буде кожному корисним і приємним.

Наукознавство: діагноз реалій

Лекцію на досить цікаву тему « Наукознавство: методологічність постнекласичної науки» прочитав у Товаристві «Знання» України доктор географічних наук, головний редактор «Київського географічного щорічника», письменник, автор наукових монографій, низки літературно-художніх творів Володимир Пащенко.

Наукознавство, стверджує лектор, як загальна наука про дослідницький пошук та виклад його результатів, досить молода. В наукових текстах часто поширені неточності стосовно вживання багатьох термінів та їх похідних. Прикладів негативної мовно-інформаційної практики в державних структурах, наукових установах, навчальних закладах усіх рівнів, які слід виправляти, чимало. Тому потрібна стратегія і тактика змістових виправлень текстів, застосування первинних і вторинних атрибутів пізнання.

Лектор наводив достатньо прикладів неточного вживання термінів та утворень від них. Скажімо, говорять « проблеми екології», тоді як треба казати «стан навколишнього середовища». В географії та геології найчастіше не виправдано вживають геологічні ландшафти, райони, середовища, часи і простори , тоді як правильно: надрові, ландшафтні , рельєфоутворюючі. Часто кажуть «погана екологія», тоді коли це «незадовільні екостани середовища, навколишнього для людини». Не земельні відносини, а відносини у сфері землекористування.

Чимало неточностей мають місце в природоохоронній справі: не гідрологічні, а водні, не ботанічні, а флористичні, природно-заповідні об’єкти – заказники можуть бути ландшафтні, лучні, заплавні, лісові, а заповідники - степові, гірськолісові, полонинні.

Як автор книг на тему наукознавства, Володимир Пащенко вважає, що «не повинно бути байдужості до наукових і науково-освітніх жаргонів та до складних, непідконтрольних філологам термінологічних, змістовних і смислових помилок у наукових, навчальних, законодавчих, ділових та інформаційних текстах.

Конкретно про це він пише у монографії «Вербальні наукові субмови. Атрибутивне наукознавство», яка видана в авторській редакції за його кошти у видавництві «Український пріоритет».

Володимир Пащенко відповів на низку запитань слухачів, зокрема і про ухвалення нового українського правопису, про виконання закону про українську мову тощо.

Ведучий лекції - голова правління ВГО Товариство «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

День журналіста

Журналісти - члени первинної організації Товариства «Знання» України Київської регіональної спілки журналістів України взяли участь у зборах, присвячених Дню Журналіста. Вів збори голова Київської спілки журналістів Михайло Сорока. Брали участь у роботі та нагородженні кращих журналістів, дипломами, почесними грамотами та іншими відзнаками керівники Національної спілки журналістів України, Держкомтелерадіо, Київської держадміністрації, Міністерства оборони України та ін.

Ученому секретарю Товариства, заслуженому журналісту України, члену спілки письменників України, голові журналістської організації Товариства Василю Василашку вручено Почесну грамоту за активну роботу і у зв’язку із 80-річчям від дня народження.

Голова правління Товариства, член-кореспондлент НАПН України Василь Кушерець вручив почесні грамоти групі журналістів за активну участь у просвітницькій роботі громадської організації.

Для учасників зборів влаштовано цікаву артистичну програму.

Виступи лекторів зафіксовані в рубриці Ютуб сайту Товариства

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець).

8.06.2019 р.