Таку назву має книга Миколи Степаненка, директора Міждержавного інституту українсько-казахстанської дружби, презентація якої відбулася 21 листопада у Малій залі Національної академії наук України у Києві.

Книга обсягом понад 300 сторінок присвячена 25-річчю незалежності Республіки Казахстан. Це цікава й докладна розповідь про розвиток співпраці Республіки Казахстан не лише з Україною, а й із багатьма міжнародними організаціями та іноземними державами різних регіонів, пріоритети казахстанської зовнішньої політики, а також про багаторічну діяльність Президента країни Нурсултана Назарбаєва по зміцненню глобальної безпеки та ядерного роззброєння.

У виданні, передмову до якого написав Президент України 1994-2005 років Леонід Кучма йдеться про казахстанський досвід економічного розвитку, досягнення стійкості економіки, її здатності протистояти негативним проявам. Досить широко подана історія Казахстану, формування нової модерної столиці держави – Астани. Цілий розділ присвячений українсько-казахстанським відносинам, в якому розповідається про дружбу, загартовану часом і сучасне взаємовигідне співробітництво.

Повчальним є досвід Казахстану з питань формування моделі міжетнічної злагоди, міжконфесійного діалогу, створення національного проекту «ЕКСПО-2017», міжнародного фінансового центру «Астана» та ін. Книга багато ілюстрована. Читається із захопленням.

Модератор заходу член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор наук, голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань Василь Кушерець доклав багато уміння аби зробити захід цікавим і змістовним , надаючи слово для виступу учасникам презентації.

Виступили Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Туркменистан Нурберди Аманмурадов, віце-президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, доктор наук, професор, академік Академії економічних наук України Олександр Пухкал, доктор наук, співробітник Національної академії державного управління при Президентові України Оксана Пархоменко-Куцевол, народний депутат України Руслан Демчак, доктор наук, професор, письменник, член спілки письменників України Юрій Канигін, перу якого належать також книги про Казахстан, учений секретар Товариства «Знання» України, поет Василь Василашко.

Досить цікавим був виступ поета, Почесного президента Асоціації друзів Казахстану Івана Драча. Він поділився багатьма спогадами, привітав автора і широку громадськість із виходом книги.
У заході взяли участь посли в Україні низки держав, зокрема Таджикистану, Палестини, Білорусі, Грузії, Туреччини, багатьох державних установ України з міжнародного співробітництва, представники науки, засобів масової інформації, казахської діаспори в Україні.

Автор книги Микола Степаненко - давній активіст Товариства «Знання» України, який виконує на громадських засадах роботу з розвитку козацького руху в Україні тощо. «Центроазійський Барс» - це не перша книга автора. Про українсько-казахстанські відносини він розповідав у книгах «Казахстан – Україна: дружба, загартована полум’ям війни» (2013), «На основі взаємної поваги і довіри» (2015), у низці статей у періодичних виданнях.

Виступ автора на презентації був досить скромним. Тим часом її високо оцінили в академічних та експертних колах, відзначили її міжнародне значення у поглибленні та зміцненні дружби і співробітництва Казахстану та України.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

22 листопада 2016 р.