Напередодні християнського свята Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна лектор Всеукраїнського громадського об‘єднання «Знання» України, доктор богослов’я Віктор Веряскін.

Ведучий – голова правління ВГО Товариство «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор Василь Кушерець.

clip image0011234567

Відзначається це свято 11 вересня. В цей день християни не січуть капусту, взагалі не можна нічого робити з ножем.

Цього дня Українська Православна Церква згадує новозавітні події, описані в 14-тій главі Євангелія від Матвія і 6-й главі Євангелія від Марка…Святого Іоанна Хрестителя ув’язнили в темницю за наказом царя Ірода Антипа. Ірод в той час правив у Галілеї, і великий пророк викривав гріхи та злочини його і його оточення. Ірод боявся стратити святого, бо його любив народ. Сталося так, що Ірода обманним шляхом змусили вбити в’язня. На бенкеті родичка Саломея танцювала для Ірода. Танець так сподобався йому, що він поклявся виконати будь-яке її бажання. Саломея попросила голову Іоанна на блюді. Ірод виконав прохання. Так пророк прийняв мученицьку смерть.

До нас дійшли ікони Усікновення глави Іоанна Предтечі раннєвізантійської епохи. Це мініатюра з Александрійської хроніки і фрески церкви святого Іоанна Предтечі в Чавушині в Каппадокії.

Лектор розповідав ще інші історії про Іоанна Предтечу. Його розповідь можна послухати в в запису на каналі Товариства в Ютубі.

Прес-служба ВГО Товариство «Знання» України»