У видавництві «Знання України» Товариства «Знання» України вийшла книга відомого вченого, історіографа, політолога, публіциста, доктора історичних наук, професора, академіка Академії політичних наук України, член-кореспондента Національної академії педагогічних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Міжнародної премії імені Г.С. Сковороди, лауреата премії НАН України імені М.І. Костомарова, завідуючого відділом історіософії України Інституту історії України НАН України Василя Ткаченка «ПУТІНІЗМ»: шовінізм пострадянського реваншу». Видана українською й російською мовами. 

Її автор – лектор і активіст Товариства «Знання» України, його перу належить більше 240 робіт з питань міжнародних відносин, історіографії та історіософії України, багато монографічних робіт.

Книга – досить актуальна, стосується нинішніх російсько-українських відносин, устремління Путіна встановити новий світовий порядок, балансу сил у зв’язку з путінською агресією в Україну і можливими шляхами розв’язання проблем, що виникли.

Проаналізувавши майже 130 різноманітних джерел – виступів Президента Російської Федерації, різних діячів цієї країни, висловлювання керівників та політологів, експертів різних країн світу, автор детально, ґрунтовно й аргументовано досліджує питання шовінізму, що розвинувся в сусідній державі, який він назвав «ПУТІНІЗМОМ».

Соціальними витоками так званого квазі-містичного шовінізму в Російській Федерації стало те, що керівні кола країни вибрали ідеї легітимізації путінського режиму і зміцнення сили та агресивних устремлінь російської держави. Автор цитує висловлювання доктора політичних наук, професора, керівника філіалу фонду Макартуров Ігоря Завелєва стосовно рішень, що приймалися в Москві у лютому-березні 2014 року: вони були продиктовані не просто стремлінням Росії приростити територію за рахунок Криму, а й особливим світосприйняттям і важливими для російського менталітету концепціями, передусім «розділеного народу», захисту співвітчизників за кордоном, «руського міра» і «великої російської цивілізації». Головну роль у цьому відіграв Президент Російської Федерації Володимир Путін. Саме його нова концепція визначає повністю відносини Росії зі світом і з Заходом зокрема. Шовінізм в Росії триває вже близько шести-семи років.

Досліджуючи виступи В. Путіна на різних конференціях, що проводилися в Росії, зокрема «валдайського циклу», Володимир Ткаченко розкриває витоки основи світогляду президента Росії, наростання шовіністичного угару, підкорення під себе засобів масової інформації, судової системи і парламенту, а також всезростаючих явищ соціальної і культурної деградації країни. Саме останні явища потрібно було якимось чином оправдати і цим стали тотальна брехня, пропаганда, агресивні дії в Молдові, Грузії і в Україні. Створилося враження, що «все вирішує Путін», а уряд, парламент виконують волю диктатора. Росія помережана корупцією, бюрократією чиновників, всі спецоперації одержують законодавче та юридичне підтвердження. Жорстока боротьба за владу різних груп чиновників і бізнесу спричинилася до терору, придушення будь-яких демократичних проявів.

Відродження імперії стало програмою мінімум для Путіна, тим часом Україна стала предметом прямого політичного та ідеологічного протистояння Росії і Заходу. Проблема Росії в тому, підкреслює автор, цитуючи висловлювання поета і драматурга Ігоря Померанцева, що «Росія здається хворою країною. Кожна країна час від часу переживає як періоди розквіту і духовного здоров’я, так і занепаду і хвороби. Те, що відбувається в Росії, пов’язане з традиціями російської історії і психології».

Росії не подобається поведінка України, яка перестала бути їй сестрою. Вихід із ситуації, що склалася, потрібно шукати. Навряд чи Україні повністю допоможе світ, в частинах якого різні погляди на ситуацію, що склалася відносно агресії Росії в Україну. Тому, переконує автор книги, потрібно шукати форму можливого компромісу, який ніякою мірою не може стосуватися територіальної цілісності, а може бути тільки в площині окремих домовленостей, які взаємовигідні як для України, так і Росії.

Презентація книги Василя Ткаченка «ПУТІНІЗМ»: шовінізм пострадянського реваншу» відбудеться в Товаристві «Знання» України.

Петро Швець, член Національної спілки

журналістів України.

29.10.1015 р.