Надрукувати
Перегляди: 2789

Подаю на Сайт першу пропозицію для публікації від студента – майбутнього журналіста Миколи Стрілецького. Бажаю йому творчих успіхів!

Головний редактор - В.Ф.Василашко

4 березня 2020 року

Олександр Шалімов - батько вітчизняної трансплантології

14 років минає, як відійшов від нас геніальний учений і невтомний сіяч наукових знань Олександр Шалімов, а його славне ім’я і досягнення досі залишаються на передових позиціях в українській хірургії. Він - автор більше як 830-ти наукових робіт та 112 винаходів, здійснив своєю діяльністю цінний внесок як у трансплантологію, так і в хірургію загалом!

Майбутній геній медицини народився 20 січня 1918 року у багатодітній селянській родині в селі Введенці Задонського уїзду Воронезької губернії. Батьки Олександра були звичайними селянами, які гарували, не покладаючи рук, аби прогодувати 14 дітей.

Після закінчення школи, як було прийнято в ті роки, юного Олександра рекомендували на факультет сільськогосподарського університету, але, коли він їхав у трамваї, подавати документи, з ним стався конфуз- він ненароком наступив на ногу жінці, яка, за іронією долі, приймала документи в цьому ж університеті. Тому коли Олександр побачив цю жінку в приймальній комісії, він просто розгубився і пішов геть. Рік навчання було втрачено. За цей проміжок часу Шалімов перехворів тяжкою формою малярії і жовтяниці. Коли він одужав, то твердо вирішив, що має боротися з хворобами та допомагати людям.

Так він захотів стати лікарем. А вже в наступному році вступив у Кубанський медичний університет, який закінчив з відзнакою у 1941 році. І одразу ж був призначений на посаду хірурга в Читинську область. Саме з цього часу почався професійний шлях Олександра Шалімова. За час своєї хірургічної практики він провів біля 40 тисяч операцій, став одним із засновників української хірургічної школи.
З 1949 року був завідувачем хірургічним відділенням Брянської обласної лікарні разом з М.М. Амосовим. Пізніше той же Амосов скаже наступне: «Шалімов сильніший в професії, ніж я, тому що він – універсал.» І справді, Олександр Олексійович таким і був. Він запровадив нові методи операцій при захворюваннях органів травлення, серця, судин, онкологічних захворювань.

Видатний лікар і вчений навіть розрахував, що для того, аби пацієнтам отримувати кваліфіковану допомогу, їх треба розділити на три категорії: перша – це ті, хто ніяких прибутків, крім пенсії і пільг немає. Таких за його підрахунками - 25%. Другі –ті, які можуть частково оплатити медичну допомогу – і таких більшість. І треті- ті, хто може оплатити всі послуги і дати якусь частину на оздоровлення бідних. Таких за його підрахунками - лише 5-10%.
Шалімов став першим лікарем, який почав робити операції на підшлунковій залозі, провів першу вдалу її пересадку, та під його керівництвом була проведена перша пересадка серця в Україні.
Олександ Шалімов був також активним сіячем наукових знань, читав лекції українським і зарубіжним студетам.
За свої професійні досягнення та вірність професії в 1998 році рішенням Міжнародної палати американського біографічного інституту був визнаний Людиною планети.
Тож ми маємо пишатися академіком Олександром Шалімовим не тільки як видатним лікарем, але і як людиною, яка все своє життя поклала на боротьбу з хворобами та залишила людству безліч наукових методик. Справу Шалімова наслідують сотні його вдячних учнів.

Микола Стрілецький,

студент 3 курсу Київського коледжу Університету сучасних знань

Товариства «Знання» України.