Надрукувати
Перегляди: 33861

У Зоряній залі Київського планетарію 11 лютого відбулася презентація репертуарного збірника пісень чоловічого хору Товариства «Знання» України «Чумаки». Книга нещодавно видана у видавництві «Знання України». У ній сотні пісень з нотами, які виконує хор. Пісні зібрані як українські діаманти упродовж тривалого часу в різних регіонах України. Частину з них записав відомий український композитор Леонтович.

Цьому вже досить відомому колективові від дня його створення минуло 25 років. Засновником і незмінним керівником хору упродовж чверть століття є справжній ентузіаст, пропагандист народної пісні Василь Герасимович Триліс. Диригент хору Сергій Миколайович Лакиза.

Керівник хору висловив глибоку вдячність голові правління Товариства «Знання» України за допомогу у виданні збірника пісень. Бажаючі могли придбати цю книгу.

У складі пісенного колективу - люди різних професій, які закохані в старовинну народну пісню і з гордістю несуть її в маси. Основу пісенного репертуару складають чумацькі пісні, які створені й виспівані під українськими зорями чумаками-козаками в далеких і нелегких походах до Криму за сіллю та під час оборони українських земель.

У залі зібралося немало любителів – і молодих, і старих любителів хору «Чумаки», який виступав і на Чернечій горі в Каневі, в зоні АТО, в багатьох клубах, школах, у селах і в містах.

Зустріч відкрив Василь Герасимович. У своїй промові він коротко окреслив головне завдання свого дітища, яке полягає в тому аби зберегти українську мелодику, пісенну оригінальність саме в старовинному звучанні. Він стверджує, що при нескінченних переробках багатьох народних українських пісень втрачена їх справжня притаманна тільки їм мелодійність. Хористи вкладають у пісню душу, такі мелодійні смисли, які зігрівали далеких наших предків.

Керівник хору натхненно говорив про гармонізацію репертуару, про те, що пісню, яка звучала колись, не можна спотворювати, вона має бути відтворена в первісному виконанні.

Хор виконав цілу низку таких пісень, які супроводжувалися гучними оплесками, криками «Браво», «Молодці». Звучали пісні «Ой наступила та чорна хмара», «Чуєш, брате, мій», «Туман яром...», «Що то за гори...», «Та забіліли сніги», «Ой піду я далеко», «Віє вітер..», «Чумак воза обертає» та інші. Незвичне їх виконання без усякого музичного супроводу полонило слухачів. Керівник хору перед виконання пісні робив короткий коментар.

Поет Дмитро Павличко, який заслухався хором, висловив щиру вдячність артистам, пропагандистам народних скарбів. Він прочитав свій тільки що написаний вірш про події на Трубежі, де полягли українські патріоти за нашу незалежність.

Прес-служба Товариства «Знання» України

12 лютого 2016 року