У конференц-залі Товариства «Знання» України відбулася присвячена 70-річчю створення Товариства «Знання» України презентація Чернівецької обласної організації.

Голова Чернівецької обласної ради Товариства «Знання» України, член правління президії Товариства, кандидат історичних наук, доцент Ярослав Курко детально розповів про діяльність обласного осередку, зосередивши увагу на труднощах, з якими довелося стикнутися громадській організації в перші роки незалежності, та їх подолання. Виникли зазіхання на приміщення, великі фінансові труднощі. Державної допомоги не було з самого початку, немає її й досі. Але суспільство вимагало знань, просвітницької роботи. Нині великі труднощі позаду.

Обласна організація шукала і знайшла свою нішу у просвітницькій діяльності. Завдяки збереженому приміщенню, створено культурно-просвітницький центр – художню галерея «Sweet АРТ-Знання», де проходять різноманітні заходи, збирається багато людей, проводяться виставки, читаються лекції, проходять різноманітні зустрічі, круглі столи, диспути та дискусії.

Популярними стали мандрівна виставка українського мистецтва під девізом «Правдиві свідчення» на тему: «Від Революції Гідності до сьогодення», фінал 1У Всеукраїнського (Х1У Всекримського) конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого Лесі Українці. У лекторії «Мистецтво ХХ-ХХ1 століть» читається серія лекцій під загальною рубрикою «Школа арт-критики». В лекторії відбувається знайомство з художньою практикою початку століття, сюреалізмом у революції, поетикою експресіонізму, поп-артом, , історією українських мистецьких практик, естетикою майбутнього та ін. Слухачів зацікавила лекція митця Олександра Сушинського із Львова на тему «Дематеріалізація мистецтва у ХХ столітті», яку лектор подає в ракурсі естетичних досліджень. В галереї експонувалася Міжнародна австрійсько-українсська виставка, присвячена 125-річчю з дня народження чернівчанина Фредеріка Кізлера – художника , архітектора, візіонера

Обласна організація стала засновником і організатором міжнародних пленерів і творчих практик з виробництва та експонування художньої кераміки, що проводяться щорічно. Керамісти з України та багатьох інших країн на спеціальній творчій базі мають можливість виготовляти керамічні шедеври, які згодом експонуються і реалізуються за згодою авторів. В галереї за результатами Міжнародного творчого практикуму художньої кераміки «Буковина-2017» було ро. .згорнуто виставку «Японська кераміка: традиції і сучасність».

Названо лише незначну частину заходів, що проводяться в культурно-мистецькому центрі

За сприяння обласної організації видається краєзнавча література, зокрема вийшли книги про «Життєвий і творчий шлях професора і вчителя Аурела Зиновійовича Георгіци» (упорядник Курко Я.С.), П. Брицького і О. Добржанського «Буковинці на дипломатичній службі УНР та ЗУНР», «Німецький вчений Йоган Коль про Буковину і Галичину в середині Х1Х ст.» (автори передмови П. Брицький і П. Бочан, переклад з німецької П. Бочана) та ін.

Просвітницька робота щоразу вдосконалюється, тематично розширюється, відповідаючи на запити мешканців обласного центру та області.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України,

23.03.2018 р.