Останнім часом все частіше в засобах масової інформації, на різних засіданнях і форумах йдеться про стан українсько-польських та польсько-українських відносин, спричинених українофобськими настроями, за якими зримо прослідковується російський слід.

Темі історії та відносин двох сусідських держав присвячена книга публіциста, філософа Сергія Грабовського «Колоніальні війни Другої Речі Посполитої і її наслідки», що видана нещодавно Інформаційно-видавничим центром Товариства «Знання» України.

Вступне слово до цього видання написали голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, президент Університету сучасних знань, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець і доктор філософських наук, професор Олег Гринів.

Крок за кроком автор книги розповідає, базуючись на конкретних історичних фактах, історію сусідньої держави, вчинки її очільників, що спричинялися до трагедій, їхнє вислужування то німецькому фашизму, то російському імперіалізму.

Україна і Польща мають схожі історії боротьби народу за незалежність, відмінність лише в тому, що Україна завжди відстоювала свою територію, а для Польщі характерними були й завойовницькі мотиви. Одна і друга залежали багато в чому від сусідніх Німеччини та Росії. Провідники обох держав допускалися неприпустимих помилок і не змогли тривалий час створити незалежні держави.

Автори вступного слова зазначають, що «Ситуація, що складається нині в україно-польських і польсько-українських відносинах, коли, з одного боку, маємо, щиру сусідню підтримку, а з другого – окремі недружні прояви, надмірний націоналістичний популізм, який обопільно проявляється у деяких політиків, потребує серйозного осмислення й аналізу не лише останніх, а й віддалених у часі подій». Висновок із ситуації взаємовідносин між двома державами автори вступного слова сконцентрували в заголовку: «Коли політика шкодить національним інтересам». І він стосується обох сторін. Ці питання ґрунтовно досліджує автор публікації Сергій Грабовський.

Презентація нової книга автора відбулася 23 лютого 2017 р. на відкритті книжкової виставки в Українському домі за активної участі прихильників його досліджень і творчості.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

24.02.2017 р.