Про це говорив у своїй лекції на тему «Нооісторія і її роль у формуванні української національної ідентичності» Костянтин Корсак, доктор філософських наук, професор, письменник, який 18 липня 2018 року виступив у лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України.

Ведучий заходу – учений секретар правління Товариства «Знання» України, заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України Василь Василашко.

Крок за кроком лектор наводив досліджені факти , що свідчать про роль предків-українців у формуванні людської цивілізації: наші пращури винайшли рільництво і дрібне скотарство, після прориву Босфору змістилися на північ і поєдналися з мисливцями-аріями на основі любові і рівності обох статей постало Трипілля. Трипільці єдині на планеті одомашнили коня і навчилися плавити мідні руди на вугіллі з берези.

Лектор зазначає, що поділ праці охопив територію близько 2 млн. квадратних кілометрів. Великотрипільці володіли майже усіма тогочасними високими технологіями, які сформувалися як своєрідні терміни (теги, хмари тегів) і поширювалися на великі відстані, тобто їх \засвоювали інші народи, особливо після того як вибухнув вулкан Санторін і жителі Трипілля рушили на схід у Персію, Пакистан та Індію, що нині це підтверджується генетиичними дослідженнями. Інша частина трипільців пішла на захід і досягла річки Одер, де зупинилася, поширюючи свою мову і терміни. Це було приблизно 3800 років тому. Таким чином поширювалася мова. Підтвердженням цього є виявлення лінгвістами подібності окремих індійських діалектів з українською мовою.

Таким чином В Корсак доводить роль наших пращурів у світовій історії. Він зазначає, що зараз наступає новий період одухотворення, коли виникають ноотеги, тобто нові слова-терміни, що позначають різні технології, які можуть стати новим «Факелом Прометея» через поширення ноолексикону. Автор повідомив, що його праці опубліковані і їх можна прочитати у www.relga.ru.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України