Державне свято - День української писемності та мови, що встановлене Указом Президента України у 1997 році на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства, щороку відзначається 9 листопада.

У цей день, за православним календарем, вшановується пам’ять преподобного Нестора-літописця — письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, саме він, за дослідженнями учених, започаткував писемну українську мову.

З нагоди відзначення цих дат у лекторії Товариства «Знання» України «Криниця мудрості» відбулася цікава зустріч. Гостем лекторію був діяч української культури, поет, прозаїк, критик, публіцист, директор видавництва «Український письменник» Микола Славинський Ведучі заходу - Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, і Василь Василашко, учений секретар правління, заслужений журналіст України, поет, член Національної спілки письменників України наголошували на ролі Нестора-літописця, ченців Кирила і Мефодія у формуванні українського письмен ства, поширенні знань.

Перед слухачами лекторію та гостем виступила група «Славія» хору «Чумаки» Товариства «Знання» України, у виконанні якої прозвучало кілька українських народних пісень. Свої вірші про мову прочитала Тетяна Петровська, директор Київського коледжу Університету сучасних знань, член Національної спілки письменників України, викладач університету і коледжу Катерина Волошина прочитала твори Катерини Мотрич про українську мову.

Микола Славинський детально розповів про свій творчий шлях, який тісно пов ‘язаний із літературною та видавничою діяльністю, пощиренням наукових знань, інформації про діяльність видатних українських учених, зокрема Амосова, Глушкова, Всехсвятського, Чурюмова та багатьох інших під час його роботи в науково-популярних виданнях. Він відзначав, що українська писемна мова має дуже глибоке історичне коріння, вочевидь, ще з того часу, коли давні люди виводили літери на піску, що безслідно зникали.

«Видавництво «Український письменник» видає низку книг, які призначені воїнам АТО, поширює серед бібліотек і любителів письменства..

9 листопада у конференц-залі Товариства «Знання» України більше ста студентів та викладачів Університету сучасних знань та коледжу написали Диктант Української єдності.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

9.11.2017 р.