Цій темі присвятив чергову лекцію в лекторії «Трибуна українознавця» член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Івана Франка, лектор Товариства «Знання» України Володимир Білінський.

Ведучий лекції учений секретар Товариства «Знання» України, віце-президент Університету сучасних знань, заслужений журналіст України Василь Василашко, надаючи слово для виступу, зазначив, що Володимир Броніславович Білінський розвінчує неправдиву історію російських учених, докопується до істини, його лекціями цікавиться багато людей.

Лектор розповів про свої дослідження походу Батия через Русь. Чінгіс-хан заповідав своїм потомкам завоювати землі від моря до моря. Батий – один із його потомків, якому було поставлено, як найдосвідченому, золоту юрту. Виконуючи заповіт, Батий рушив на Захід.

В. Білінський сказав, що багато фактів з історії батиєвого походу перекручено, не всі документи були доступними. За завданням цариці Катерини 11 переписували та підправляли рукописи, підтасовували їх у вигідному для Росії ракурсі. До фальсифікацій долучився і Петро 1.

Поступово правда розкривається, завдяки збереженим матеріалам і зараз є можливість зовсім інакше трактувати похід Батия та поведінку його війська на території Русі. Знаходять архівні матеріали у Польщі, Франції та в інших країнах. Досліджено підробки російськими вченими Радзивілівського літопису, на який часто посилаються російські вчені.

Лектор навів ще низку фактів, які в російських джерелах трактуються зовсім по-іншому, як це було насправді. Ми змушені були вивчати таку історію. Наше завдання написати справжню історію, базуючись на аналізі архівних матеріалів.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

26.04.2017 р.